Debatt

Benjamin Dousa: Dags att försvara arbetarnas rättigheter på riktigt

I Sverige beskattas arbetare tusentals kronor – utan att ens veta om det. Så kan vi inte ha det. Det är dags för företagare och arbetare och stå upp mot dolda skatter. Det skriver Benjamin Dousa, vd på Företagarna. 

”På denna första maj låt oss förnya vårt engagemang för att försvara arbetarnas rättigheter och ekonomiska frihet genom att jobba för att få bort den allmänna löneavgiften”, skriver Benjamin Dousa. 
”På denna första maj låt oss förnya vårt engagemang för att försvara arbetarnas rättigheter och ekonomiska frihet genom att jobba för att få bort den allmänna löneavgiften”, skriver Benjamin Dousa. Foto: Johan Nilsson/TT, Pressbild
Benjamin Dousa
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

I dag, den första maj, firar vi arbetare över hela världen. Det är en dag som påminner oss om vikten av rättvisa arbetsvillkor och anständiga löner. Som vd för Företagarna ser jag detta som en central fråga, eftersom små och medelstora företag står för fyra av fem nya jobb i Sverige. Det är vårt ansvar att säkerställa att våra anställda har goda arbetsförhållanden och rimlig ersättning för sitt arbete.

Men i skuggan av denna festdag blåser kyliga vindar i vårt land. Arbetare beskattas tusentals kronor i månaden utan att ens veta om det.

250 miljarder i allmänna löneavgiften 

Innan lönen når arbetstagarens konto har arbetsgivaren redan betalat omkring 31 procent av lönen i arbetsgivaravgifter. Även om två tredjedelar av dessa avgifter finansierar pensioner och föräldraförsäkringar, vilket är kopplat till arbetet, går den sista tredjedelen direkt till staten. Denna del är känd som den allmänna löneavgiften.

Därför är det hög tid att vi tar ett steg tillbaka och frågar oss: behöver vi verkligen fler skatter på arbete? Svaret är nej.

Förra året drog staten in 250 miljarder kronor genom den allmänna löneavgiften. Det är pengar som många arbetare betalar utan att ens vara medvetna om det. Ursprungligen infördes denna avgift för att finansiera Sveriges inträde i EU, men den har sedan dess gjorts om till en ren skatt och successivt höjts av politiker från både höger och vänster. Just nu uppgår den allmänna löneavgiften uppgår nu till 11,6 procent av lönen. Denna ökning sker ofta utan offentligt medgivande eller insyn, och för en arbetare som kämpar för att få ekonomin att gå ihop kan det innebära tusentals kronor mindre i plånboken varje månad.

Därför är det hög tid att vi tar ett steg tillbaka och frågar oss: behöver vi verkligen fler skatter på arbete? Svaret är nej. Det är dags att vi, arbetare och företagare tillsammans, står upp mot dolda skatter och kräver transparens och rättvisa i skattesystemet.

På samma sätt som att politiker över hela skalan sluter upp bakom denna skatt kämpar debattörer till både höger och vänster på att få upp denna orättvisa skatt till ytan. Påverkansarbetet har börjat ge visst resultat: regeringen jobbar nu för att statliga myndigheter ska behöva börja redovisa arbetsgivaravgifterna på lönespecifikationerna. Det är ett bra första steg på vägen men vi är verkligen inte i mål än.

Beskattas i det dolda 

Låt oss visa politiker på alla plan att vi inte längre accepterar att bli beskattade i det dolda. Låt oss kräva ett rättvisare och mer transparent skattesystem som gagnar alla, inte bara fyller statens kassakistor.

Genom att sänka den allmänna löneavgiften kan vi ge tillbaka till Sveriges alla arbetare. Det skulle inte bara öka individens köpkraft utan också stimulera vår ekonomi genom ökad konsumtion och investering.

Låt oss på denna första maj förnya vårt engagemang för att försvara arbetarnas rättigheter och ekonomiska frihet genom att jobba för att få bort den allmänna löneavgiften. Det är det minsta vi kan göra för de arbetare som bär upp Sverige.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00