Debatt

Replik: Svenskt fiske hotas inte av havsbaserad vindkraft

Sveriges fiskares producentorganisation vilseleder om hur fisket påverkas av utbyggnaden av havsbaserad vindkraft. Det menar Konrad Stralka, vd Baltic Waters.

Att beskylla vindkraften för att hota fisket avleder uppmärksamheten från mer pressande frågor som överfiske och miljöförstöring, skriver debattören.
Att beskylla vindkraften för att hota fisket avleder uppmärksamheten från mer pressande frågor som överfiske och miljöförstöring, skriver debattören.Foto: Johan Nilsson/TT/Michael Probst/AP/TT
Konrad Stralka
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Peter Ronelöv Olsson, ordförande för Sveriges fiskares producentorganisation, målar upp en dyster bild av framtiden för svenskt fiske på grund av den pågående utbyggnaden av havsbaserad vindkraft. Men denna bild är inte bara ofullständig – den är vilseledande och riskerar att skymma de verkliga orsakerna till de problem som våra hav står inför.

Altingets gratis nyhetsbrev

Ronelöv påstår att fisket kan ”på kort tid flerfaldiga produktionen av matfisk till svenska hushåll på ett hållbart sätt”. Detta påstående verkar vara mer önsketänkande än baserat på den rådande verkligheten. Med tanke på de alarmerande rapporterna om överfiske, kollapsade fiskbestånd och minskade biologisk mångfald, hur kan Ronelöv rimligtvis hävda att en sådan expansion är möjlig?

Läs också

Överfiske och miljöförstöring hotar haven

Det är riktigt att vi måste vara beredda på kriser och att livsmedelsförsörjning är en kritisk del av detta. Men att beskylla vindkraften för att hota fisket avleder uppmärksamheten från mer pressande frågor som överfiske och miljöförstöring, vilka har en långt större och direkt påverkan på våra hav och fiskbestånd.

Forskning tyder på att strukturer under vatten, såsom vindturbinernas fundament, faktiskt kan fungera som konstgjorda rev och bidra till ökad biologisk mångfald. Kanske kan dessa områden på sikt bidra till en mer hållbar fiskeindustri – en industri som fiskar på räntan, inte kapitalet. Som ett samhälle som värdesätter vetenskap och hållbar utveckling måste vi kräva bättre. Att tro att fisket ska flerfaldiga sina uttag, samtidigt som fiskpopulationer kollapsar, är fantasier.

Läs tidigare inlägg i debatten

Svenskt fiske hotas av utbyggnaden av havsbaserad vindkraft
Fiskare kan på kort tid flerfaldiga produktionen av matfisk till svenska hushåll på ett hållbart sätt. Men den möjligheten riskerar att försvinna i och med de omfattande planerna på utbyggnad av havsbaserad vindkraft, skriver Peter Ronelöv Olsson, ordförande Sveriges fiskares producentorganisation.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00