Debatt

Därför ger automatisering mer träffsäker riskanalys

Riskhantering kommer att bli allt viktigare. Det ger inte bara en konkurrensfördel, det är ett absolut krav som företagsledningar måste tillgodose. Det skriver Ola Ringström, SAS Institute Sverige.

Nyckeln till framgång ligger till stor del i automatisering av de processer och it-lösningar som används för riskanalys och riskmodellering, skriver debattören.
Nyckeln till framgång ligger till stor del i automatisering av de processer och it-lösningar som används för riskanalys och riskmodellering, skriver debattören.Foto: Mikel Parera/Unsplash
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Vad är riskhantering, riskanalys och riskmodellering egentligen? Ur ett ekonomiskt perspektiv handlar det om att bedöma hur olika risker kan komma att påverka företags ekonomiska resultat. Riskhantering gör det möjligt att minimera negativ påverkan av skadliga händelser. Det görs ofta genom att försöka bedöma hur olika tänkbara risker kan påverka ett företags resultat- och balansräkningar i framtiden.

Med det i åtanke går det att formulera två viktiga aspekter vad gäller riskanalys. För det första: ju mer träffsäker riskanalysen är, desto bättre. För det andra: ju längre fram i tiden som en träffsäker riskanalys kan blicka, desto bättre.

Automatisera processer

Vi vill alltså ha tillgång till träffsäker riskanalys, för långa tidsperioder. Hur lyckas vi med det? Att anställa fler, smartare och bättre utbildade riskanalytiker är knappast ett alternativ för majoriteten av svenska företag. Det finns heller inga garantier för att en sådan strategi blir framgångsrik, eller om det ens går att rekrytera lämpliga personer.

Nyckeln till framgång ligger i stället till stor del i automatisering av de processer och it-lösningar som används för riskanalys och riskmodellering. Det framgår av en global undersökning som SAS Institute har genomfört tillsammans med undersökningsföretaget Longitude. 300 bankchefer på ledande banker i 24 länder deltog i undersökningen.

Att anställa fler, smartare och bättre utbildade riskanalytiker är knappast ett alternativ för majoriteten av svenska företag. 

De 20 procent av deltagarna i undersökningen som har de mest mogna strategierna för riskhantering har mer automatiserade system för riskmodellering. Andra utmärkande drag är avancerad riskhantering med verktyg som scenariobaserad riskanalys och integrerad balanshantering. Det gör till exempel att stresstester kan genomföras snabbare.

37 procent av respondenterna i den ledande gruppen bedömer träffsäkerheten för de beräknade balans- och resultaträkningarna som mycket hög. Det kan jämföras med 14 procent av samtliga deltagare. 44 procent av de ledande deltagarna uppger att de kan projicera balansräkningar tre eller flera år framåt. För samtliga deltagare är det 19 procent.

Modernisera riskhantering

Fördelarna med mer automatiserad riskhantering sträcker sig längre än så. 78 procent av ledarna anger till exempel att deras banker redan har integrerat lagstadgade stresstester med affärsplanering. Av samtliga har 45 procent lyckats med det. Den här integrationen gör att ett av de mest grundläggande kraven för all analys och rapportering kan uppnås på ett enklare sätt: att skapa en enda, gemensam version av ”sanningen”. De tekniklösningar som krävs för modern riskhantering erbjuds till stor del i form av molntjänster (modeling-as-a-service).

Modernisering av riskhantering är ett prioriterat område, inte bara för banker, av flera orsaker. Pandemin och klimatkrisen ställer nya krav. Det gör även nya digitala lösningar, ny lagstiftning och förändrade kundbeteenden, för att nämna några utmaningar. En modernisering som ger en delad världsbild ger också en chans till bättre samverkan mellan olika företag, banker och myndigheter.

Säkerställ innovation

Med modernisering av processer för riskanalys så etableras inte bara ett ramverk som svarar mot bankernas utveckling och behov. Det ger också förutsättningar för affärsutveckling i vilken riskhantering blir en integrerad del av verksamheten och gör att man kan hantera makroeffekter kopplade till bland annat klimat, hälsoindikatorer samt omvärldshändelser. Det här gäller inte bara bankväsendet, utan alla typer av företag och organisationer.

Riskhantering blir också en nyckelaktivitet för att säkerställa innovation. Det krävs lugn och ro för att man ska orka vara kreativ. Rent krasst handlar en bra riskhantering inte bara om att skapa en bättre verksamhet. Man bör se den som en resurs och försäkring för den företagsledning som hålls ansvarig och för att utveckla verksamheten under det nya normalläget.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024