S efter budgetbeskedet: Regeringen tog inte chansen

Det är en återhållsam vårändringsbudget som regeringen presenterade på måndagen där förstärkningar till kommunerna helt uteblev. ”Inte ansvarsfullt”, säger Mikael Damberg till Altinget.

”Med en rekordhög inflation är det väldigt många som drabbas stenhårt och vänder på varje krona”, säger finansministern till Altinget i samband med att regeringens och Sverigedemokraternas vårbudget och förslag på ändringar i årets budget presenteras.
”Med en rekordhög inflation är det väldigt många som drabbas stenhårt och vänder på varje krona”, säger finansministern till Altinget i samband med att regeringens och Sverigedemokraternas vårbudget och förslag på ändringar i årets budget presenteras.Foto: Henrik Montgomery/TT
Miranda OlssonJohan Manell

En mer normal vårändringsbudget än vad vi sett de senaste åren, kallar finansministern det förslag från de fyra samarbetspartierna som presenteras i dag.

Förra året avsattes drygt 30 miljarder kronor, i dag strax under 4 miljarder.

– Det är en storlek på budgeten som vi klarar utan att driva på inflation, säger Elisabeth Svantesson (M).

Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Mikael Damberg (S) tycker inte att regeringen gör tillräckligt, varken för hushållens ekonomi eller välfärden.

– Regeringen tog inte chansen att reflektera och ändra sig om välfärdens finansiering. Det finns en risk att barnen får betala för den här krisen när skolor runtom i landet går in i ett tuffare ekonomiskt läge, säger han till Altinget om de uteblivna statsbidrag som kommunerna och regionerna efterfrågat.

– Att helt bortse från att barn faktiskt äter mer på måndagar och fredagar därför att deras familj inte har råd att sätta mat på bordet, det tycker jag inte är ansvarsfullt av en regering, fortsätter han.

Höjda bidrag

Av de fyra miljarderna som regeringen avsätter i sin budget utgör 660 miljoner en förstärkning av försvaret, bland annat för förberedelser inför ett svenskt Natomedlemskap. 470 miljoner kronor ska gå till fler vuxenutbildningsplatser och Kriminalvården får ytterligare 300 miljoner kronor för att hantera en ökad beläggning.

Regeringen har även fattat beslut om att förlänga och höja det tillfälliga bostadstillägget till barnfamiljer till en kostnad av 720 miljoner.

– Just nu med en rekordhög inflation och en lågkonjunktur samtidigt så är det väldigt många som drabbas stenhårt och vänder på varje krona. Det handlar om ensamstående mammor som jobbar men som inte får sin ekonomi att gå ihop, säger finansministern till Altinget.

Utlovade skattesänkningar får fortsatt vänta, och så även den omfattande bidragsreform som anslås i Tidöavtalet.

– Att vi har arbete i fokus och att se till att det lönar sig att jobba är viktigt men just nu måste vi också se till att de som har det allra allra tuffast, barnfamiljer, också får ett tillskott, säger hon och menar samtidigt att arbetet med bidragsreformen är i full gång på Regeringskansliet.

Läs också

Se pressträffen i efterhand här

 

Nämnda personer

Elisabeth Svantesson

Finansminister (M), förste vice partiordförande
Ekonomie licentiat (Örebro uni., 2006)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024