Johansson i möte om omstritt EU-direktiv

ARBETSMARKNAD. Tillsammans med sin danske motsvarighet, Jørn Neergaard Larsen, diskuterar Ylva Johansson (S) EU:s utstationeringsdirektiv i Köpenhamn under onsdagen. Regeringen vill att lika lön och ersättningar, inte bara minimilön, ska gälla för de som arbetar tillfälligt i Sverige.

Som Altinget har rapporterat om har flera europeiska parlament kritiserat förslaget i så kallade motiverade yttrande. Därmed var EU-kommissionen enligt regelverket tvingade att ompröva förslaget om nytt utstationeringsdirektiv. Det kan komma att dröja innan det beslutas om vilka ändringar som kommer att göras.

Först i januari nästa år ska propositionen behandlas i riksdagen, det stod klart när regeringen presenterade planeringen för kommande propositioner på tisdagen. 

När EU-kommissionen presenterade förslaget i mars i år reagerade både fackliga organisationer och näringsliv. Direktivet handlar om ändringar i de regler som gäller för en arbetstagare i ett EU-land som under en begränsad tid jobbar i en annan medlemsstat.

Den svenska regeringen har tillsammans med flera andra länder varit drivande för att förändra direktivet och när statsminister Stefan Löfven under tisdagen läste upp regeringsförklaringen betonade han återigen vikten av ett socialt rättvist Europa. Sedan direktivet tillkom 1996 har det förtydligats och ändrats ett flertal gånger. Den svenska regeringen pekar bland annat på att lika lön och ersättningar, inte enbart minimilön, ska gälla för arbetstagare som arbetar tillfälligt i Sverige.

Självbestämmanderätten viktig för facken

De revideringar som senast har gjorts har fått facken att mjukna något. LO ansåg då att ändringarna som föreslogs inte längre hotade strejkrätten. LO menar dock att det är viktigt att fortsatt värna om medlemsstaternas bestämmanderätt gällande lönesättningen.

– Det är en klar förbättring. Framför allt tycks begränsningarna i strejkrätten vara undanröjda, sade LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson i mars i år.

Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johanssons stab vill inte kommentera hur diskussionen kommer att gå i Köpenhamn för Altinget. Under besöket kommer ministern även att träffa danska socialdemokrater och representanter för LO i Danmark.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024