Debatt

Modernt bottenrekord i finansiering till ungas organisering, Forssmed

Regeringens ord om att stötta ungas egen organisering verkar mestadels vara just det – ord. Det skriver företrädare för 42 barn- och ungdomsorganisationer.

Socialminister Jakob Forssmed (KD) behöver leverera mer till Sveriges ungdomsorganisationer än vackra ord, menar debattörerna.
Socialminister Jakob Forssmed (KD) behöver leverera mer till Sveriges ungdomsorganisationer än vackra ord, menar debattörerna.Foto: Jonas Ekströmer/TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Samtliga debattörer

Evelina Strömberg
Ordförande Förbundet Vi unga 
Anna-Karin Hennig
Generalsekreterare Scouterna 
Johan Pettersson
Generalsekreterare Scouterna 
Elin Niklasson
Ordförande Riksförbundet Sveriges 4H 
Tobias Larsson
Ordförande Fältbiologerna 
Emma Hundertmark
Ordförande KFUM Sverige 
Ida Hansson
Ordförande Unga hörselskadade 
Marcus Lind
Generalsekreterare Equmenia 
Kristin Flodström
Biträdande Generalsekreterare Equmenia 
Mattias Winsa
Ordförande Riksorganisationen Unga med synnedsättning 
Henrik Dävermo
Förbundsordförande Ung Media Sverige
Julia Qiu
Förbundsordförande Unga forskare 
Hilma Kekkonen Orrell
Ordförande Indiego/Svensk lives unga arrangörsnätverk
Daniel Janouch
Ordförande Judiska ungdomsförbundet i Sverige 
Ellinor Ringby
Förbundsordförande Utrikespolitiska förbundet Sverige 
Romel Belcher
Intressepolitisk strateg Sveriges dövas ungdomsförbund 
Oscar Sjökvist
Förbundsordförande Förbundet unga rörelsehindrade  
Elias Fjellander
Förbundsordförande RFSL Ungdom 
Ellen Åberg
Ordförande Sveriges Ungdomsråd 
Tomas Aronson Ylipää
Förbundssekreterare Unga örnars riksförbund 
Mark-Amadeus Chivu
Generalsekreterare Unga republikaner 
Evelina Maro Ferbrache
Förbundsordförande Sverok  
Warda Abdalla
Förbundsordförande Rädda Barnens Ungdomsförbund 
Karin Ploen
Generalsekreterare CISV Sweden 
Caroline Näsström
Förbundsordförande RUM – Riksförbundet unga musikanter 
Fredrik Åslund
Förbundsordförande Kontaktnätet 
Lisa Nåbo
Förbundsordförande SSU 
Lotta Wiechel
Studieledare och talesperson för demokrati och folkbildning SSU 
Saga Dahlberg
Förbundsordförande Djurskyddet ungdom 
Nadja Vinberg
Språkrör Gröna studenter  
Alexander Wilson van Deurs
Förbundsordförande jagvillhabostad.nu 
Anna Nilsson Örnestrand
Förbundssekreterare Grön ungdom 
Elfva Barrio
Förbundsordförande S-studenter 
Jack Nassri
Ordförande Europeiska ungdomsparlamentet Sverige  
Jane Segerblom
Förbundsordförande Ungdomens nykterhetsförbund  
Mona Örjes
Förbundsordförande Junis 
Alva Näsström
Ordförande Unga allergiker  
Martin Mingana
Förbundsordförande Syrisk ortodoxa kyrkans ungdomsförbund i Sverige (SOKU)
Vidar Ekman
Vice förbundsordförande Elevernas riksförbund 
Beata Stigmarker
Styrelseordförande Popkollo 
Kristian Johansson Kalzén
Förbundsordförande Svenska celiakiungdomsförbundet 
Li Nester
Förbundsordförande Röda korsets ungdomsförbund 
Jacob Lahdo
Förbundsordförande Syrianska-Arameiska ungdomsförbundet i Sverige (SAUF) 
Johanna Forsberg
Ordförande Nätverket unga för tillgänglighet (Nuft) 
Cici Hong
Ordförande Studentradion i Sverige 
Noura Berrouba
Ordförande LSU – Sveriges barn- och ungdomsorganisationer 

I en debattartikel tidigare i höstas uttryckte socialminister Jakob Forssmed (KD) regeringens starka engagemang för ungas självständiga organisering och inflytande. Han bekräftade vår oro över att upplägget för den historiskt stora satsningen på fritidskortet inte var anpassat för ungas deltagande i våra verksamheter, men försäkrade oss samtidigt om att regeringen gör andra prioriteringar för att stärka den självständiga organiseringen.

Minskad finansiering till ungdomsorganisationer

Forssmed skrev: ”Ungas självständiga organisering och inflytande i samhället är en central del av regeringens ungdomspolitik. Unga i hela landet ska ha möjlighet att organisera sig och utöva inflytande över samhällsutvecklingen. Ingen kan ta miste på regeringens engagemang i denna fråga.”

Men sanningen är att det faktiskt är ganska lätt att ta miste på detta så kallade engagemang i frågan om ungas egen organisering, en nyckelkomponent inom ungdomspolitiken och en nödvändighet för en stark och inkluderande demokrati. Trots växande engagemang i våra organisationer minskar finansieringen, och kraven som ställs på ideellt arbetande unga blir allt högre. Regeringens ord om att stötta ungas egen organisering verkar mestadels vara just det – ord.

Ungas engagemang värderas inte

Vi tror på ett starkt och resurssatt föreningsliv med stor bredd och vi är trötta på att vara en nedprioriterad del av civilsamhället. Av de över 23 miljarder som går till statsbidrag för civilsamhället får ungdomsorganisationer nöja sig med att dela på en ynka procent. En procent! Vilken signal sänder det? Att våra medlemmar och verksamheter inte värderas, att ungas arbete med att bygga framtidens demokrati och demokratiska medborgare är något som regeringen inte prioriterar.

2026 väntar en nedskärning på 50 miljoner kronor, vilket innebär att statsbidraget till ungdomsorganisationer kommer att ligga under nivån från 2011, både i nominellt och realvärde. Justerat för inflation skulle statsbidraget i dag behöva ligga på cirka 337 miljoner kronor – i stället kommer det att ligga på 240,68 miljoner.

Av de över 23 miljarder som går till statsbidrag för civilsamhället får ungdomsorganisationer nöja sig med att dela på en ynka procent.

Detta innebär en realvärdeförlust på nästan 90 miljoner kronor, samtidigt som kraven från unga och samhället ökar och vi vill göra mer för fler. Det är ett modernt bottenrekord för stöd till den del av civilsamhället där unga själva leder och formar sina organisationer, lokalsamhällen och formar framtiden. Hur kan regeringen påstå att detta är ett "engagemang”?

Regeringen krånglar till det

Regeringen blundar för behoven hos barn- och ungdomsorganisationer som i över ett decennium har bett om ett mer robust stöd. I stället fortsätter de att krångla till det med tillfälliga satsningar som saknar verklig effekt. De verkar ha missat vad som faktiskt fungerar: mer kärnstöd i form av statsbidrag, långsiktighet och mindre byråkrati. Det är så man frigör potentialen i en rörelse som har örat mot marken och vill arbeta behovsstyrt. 

Vi är trötta på att bevaka och försvara varför vi behöver rimliga förutsättningar. Vi vill fokusera på det vi är bäst på: att ge unga möjligheten att växa, forma framtidens demokratiska medborgare och driva verksamhet som gör skillnad.

Vi vill växla upp hur vi tar oss an samhällsutmaningarna, bedriva mer verksamhet som unga efterfrågar och skapa fler lösningar för ett bättre Sverige. Men det kräver resurser – inte tomma ord. Låt oss få vara offensiva i hur vi tar oss an samhällsutmaningarna med våra lösningar och välkomna ännu fler barn och unga in i meningsfulla sammanhang.

Resurserna stryps

I den senaste budgeten har regeringen tilldelat 301 miljoner kronor till myndigheter och andra aktörer inom ungdomspolitiken. Dessa medel har dock oftast endast en indirekt koppling till ungas organisering. Samtidigt har 220 miljoner i tillägg gått till organisationer som har barn och unga som en av många målgrupper och som redan har mycket finansiering. De som arbetar direkt med ungas egen organisering har fått sin budget minskad med 20 miljoner i särskilda satsningar och 50 miljoner från 2026 i kärnstöd, vilket kraftigt kommer att begränsa ungdomsorganisationers möjlighet att verka och göra sina röster hörda.

Det här sker samtidigt som ungas röst, engagemang och organisering behövs mer än någonsin – i frågor som säkerhet, trygghet, klimat, utbildning och social rättvisa. Men i stället för att sätta handling bakom sina stora ord, stryper regeringen resurserna för dem som kämpar för en framtid värd namnet. Är det så här man värnar om ungas inflytande?

Regeringen måste inse att det är dags för ett nytt handslag mellan politiken och ungdomsrörelsen. Vi har gemensamma mål, men för att nå dit behövs ett gemensamt nytänkande. Annars riskerar vi att skapa ett samhälle där ungas röster tystnar. Och det är inte för att de saknar engagemang, utan för att de saknar resurser.

Nämnda personer

Jakob Forssmed

Socialminister (KD), förste vice ordförande Kristdemokraterna
fil. mag. statsvetenskap (Göteborgs uni., 2000)

Lisa Nåbo

Förbundsordförande SSU
Polis (Södertörns högskola 2022)

Elias Fjellander

Förbundsordförande RFSL Ungdom, vice ordförande LSU

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024