Ny app leder nyanlända till arbetsmarknaden

DIGITALISERING. Arbetsförmedlingen har tagit fram en app för personer som har fått uppehållstillstånd men är kvar på anläggningsboendet. Appen kan användas bland annat för att se vilka kompletteringar av yrkeskunskaperna som krävs för att jobba i Sverige.

Kristina Gauthier Reberg

Många blir kvar länge på anläggningsboendet i väntan på att få bostad i en kommun. Tanken med den nya appen är att de ska kunna använda väntetiden till att lära sig mer om svensk arbetsmarknad.

– På så sätt är de mer förberedda och kan lättare staka ut vägen till ett arbete när det är dags att flytta till en kommun och skriva in sig i Arbetsförmedlingens etableringsuppdrag, säger Marie Klasson, projektledare på Arbetsförmedlingen.

I appen kan de nyanlända på sitt eget språk skriva in utbildning och yrkeserfarenhet, skapa ett CV och göra en yrkeskartläggning.

– Syftet är att snabba på processen för att komma ut i arbetslivet. Många är ivriga att komma i gång med sina nya liv, därför vill vi hjälpa dem att utnyttja tiden på anläggningsboendet till förberedelser, säger Marie Klasson.

Appen används nu på försök i sex län: Kronoberg, Kalmar, Östergötland, Södermanland, Gävleborg och Norrbotten.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024