Debatt

Slutreplik: En sorglig utveckling för Sverige

Det är som ett eko från förr när Maria Malmer Stenergard skriver om arbetslinjen i Altinget. Men tyvärr skriver Moderaterna bara om arbetslinjen, i stället för att leva efter den. Numera prioriteras utvisningar före jobb. Det skriver tre centerledamöter i en slutreplik. 

”Tillgången till högutbildad och högt eftertraktad kompetens minskar för Sveriges företag”, skriver debattörerna.
”Tillgången till högutbildad och högt eftertraktad kompetens minskar för Sveriges företag”, skriver debattörerna.Foto: Fredrik Sandberg/TT
Niels Paarup-Petersen
Jonny Cato
Elisabeth Thand Ringqvist
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Under Moderaternas ledning fortsätter den redan listtoppande arbetslösheten att stiga. Det är ett resultat av regeringens ineffektiva, och direkt jobbförstörande, jobbpolitik. Arbetsgivarorganisationer och ledande företag går ut, en efter en, och rasar mot regeringens förslag om höjt lönegolv för arbetskraftsinvandring.

Tidöstyret sätter fälleben för företagens tillväxt och bidrar till arbetslösheten.

Har ni glömt bort, Moderater? 

Malmer Stenergard säger att arbetskraftsinvandringen tar jobb från de arbetslösa som redan bor i landet. Moderaterna verkar ha blivit socialister som tror att det bara finns ett visst antal jobb. Arbetskraftsinvandring bidrar till att utveckla svenska företag så att de kan växa och anställa fler. Det är inte ett nollsummespel. Det brukade Moderaterna förstå.

Både moderater och sverigedemokrater påstår att antalet högutbildade arbetskraftsinvandrare ökar. Det stämmer inte. 

Men nog måste fler som redan är i landet också komma i arbete. Därför vill Centerpartiet sänka kostnaderna för att anställa. Regeringen ökar kostnaderna. Det är inte så man får fler i arbete.

Både moderater och sverigedemokrater påstår att antalet högutbildade arbetskraftsinvandrare ökar. Det stämmer inte. Vi skulle önska att ministern använder sina mattekunskaper under framtida gruppmöten i Riksdagen. Då kanske hennes partikollegor i framtiden förstår skillnaden mellan andel och antal. 

Rekryterar inte fler

Tillgången till högutbildad och högt eftertraktad kompetens minskar för Sveriges företag. Populistiska förslag som ekonomiskt bidrag vid återvandring och glada jubel över att färre människor kommer hit bidrar inte till att rekrytera fler.

Förr var Moderaterna partiet för dem som jobbar. Nu är Moderaterna partiet för att utvisa de som jobbar. Det är en sorglig utveckling och till skada för Sveriges företag.

Läs tidigare inlägg i debatten

Dina siffror är ett misslyckande för Sverige, Malmer Stenergard

Sverige befinner sig i en lågkonjunktur. Sveriges näringsliv skriker efter kompentent personal. Att då som Maria Malmer Stenergard jubla åt minskade siffror för kvalificerad arbetskraftinvandring ter sig väldigt märkligt. Det skriver Niels Paarup-Petersen, utbildningspolitisk talesperson, Jonny Cato, migrationspolitisk och arbetsmarknadspolitisk talesperson och Elisabeth Thand Ringqvist, näringspolitisk talesperson.

Replik: Ökad invandring till lågkvalificerade yrken löser inte kompetensbristen

Vi presenterade nyligen statistik som pekar på att Sverige för första gången på 50 år ser ut att ha nettoutvandring. Centerpartisterna Niels Paarup-Petersen, Jonny Cato och Elisabeth Thand Ringqvist skriver i Altinget att siffrorna är ett misslyckande. Det stämmer inte, svarar Maria Malmer Stenergard (M), migrationsminister. 

Nämnda personer

Maria Malmer Stenergard

Utrikesminister (M), ledamot i partistyrelsen
fil. kand. i systemvetenskap (Lunds uni., 2002), jur. kand (Uppsala uni., 2008)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024