Stoppa chockhöjningen av lönekravet för arbetskraftsinvandrare, Forssell
Regeringen förbereder en ytterligare höjning av lönekravet för arbetskraftsinvandring från tredje land. Den skulle slå hårt mot nya, innovativa företag, inte minst utanför storstäderna. Det skriver Ellinor Bokedal, policychef Swedish incubators & science parks.
Ellinor Bokedal
Policychef Swedish incubators & science parksFörra hösten infördes ett lönekrav på 80 procent av medianlönen vid rekrytering av medarbetare utanför EU, vilket motsvarar 28 500 kronor per månad. Regeringen behandlar under hösten ett förslag om att höja lönegränsen ytterligare. Från och med nästa sommar föreslås lönekravet uppgå till 100 procent av medianlönen, vilket motsvarar 35 600 kronor per månad.
Startups är morgondagens näringsliv
Svenska små- och medelstora företag har bidragit till en renässans de senaste decennierna. Snabbfotade entreprenörer utgör en tillväxtmotor över hela landet. Så kallade startups och scaleups bidrar i dag till tillväxt, nya jobb och innovation.
I dag finns dessa företag över hela Sverige, inte sällan i regionala ekosystem som finns i gränslandet mellan forskning och investerare med lokal förankring. Dessa talangnav – ofta organiserade i innovationshubbar som inkubatorer och science parks – har varit viktiga för att stärka konkurrenskraft och tillväxt runtom i Sverige.
Inkubatorer finns från Boden i norr, till Malmö i söder och stöttar startupbolagen med nödvändigt utvecklingskapital i dess mest kritiska skeden, särskilt de som har lång utvecklingssträcka och som kommer att utgöra morgondagens näringsliv och välfärd.
Innovativa företag är en verklig jobbmotor. Trots att scaleupbolagen endast utgör 0,19 procent av alla småföretag bidrar de till hela 5,2 procent av alla nya jobb som skapas i riket.
Lönekravet chockhöjs
Ungefär en tredjedel av de anställda i dessa företag är rekryterade utanför EU. Medarbetare som söker sig till verksamheterna får en ersättning som inte sällan kombinerar en något lägre lön med möjlighet till delägarskap.
Ett lönekrav i nivå med medianlön drabbar regioner utanför storstäderna hårdast.
När nu regeringen planerar att chockhöja lönekravet skadas ersättningsmodellen. Dessutom drabbas viktiga nyckelrekryteringar såsom mjukvaru- och systemutvecklare, nätverks- och systemtekniker och datanalytiker. Dessa kategorier ligger inte sällan under medianlön. Till det ska nämnas en bred flora av ingenjörskompetenser som också påverkas om förslaget blir verklighet.
Löneskillnaderna i riket ska inte underskattas. Det är stor skillnad att arbeta på en etablerad enhörning i Stockholm city, jämfört med en ny startupverksamhet i Borås. Ett lönekrav i nivå med medianlön drabbar regioner utanför storstäderna hårdast.
Kompetensförsörjningen försämras
Migrationsminister Johan Forssell (M) signalerade vid sitt tillträde att internationell talangattraktion kommer att vara ett prioriterat område. Med höga ambitioner kommer också höga förväntningar.
En sak är säker: ett höjt lönekrav riskerar att skada kompetensförsörjningen till livskraftiga entreprenörer. Sverige behöver mer innovation och utvecklingskraft i hela landet. Gör oss alla en tjänst: dra i nödbromsen och stoppa förslaget innan det är för sent!