Tidigare minister vill tillbaka till Bryssel – LO:s kandidat till S-listan
LO nominerar Johan Danielsson, tidigare bostadsminister, till Socialdemokraternas valsedel i nästa års Europaparlamentsval. ”Jag känner mig inte klar med arbetet i Bryssel”, säger Danielsson.
Miranda Olsson
Redaktör Altinget RikspolitikLO ska driva på för att Socialdemokraterna nominerar Johan Danielsson till Europaparlamentet, säger LO-ordförande Susanna Gideonsson i ett pressmeddelande.
– Vi är en enig LO-styrelse som står bakom att han rätt person att företräda våra medlemmar i EU.
Johan Danielsson tog plats i parlamentet redan 2019, som bland annat vice ordförande i Transportutskottet, men lämnade tre år senare för att bli bostadsminister i Magdalena Anderssons regering. Sedan maktskiftet har han stått utan större politiska uppdrag.
– Jag känner mig inte klar med arbetet i Bryssel och jag är taggad att kampanja igen för en ny mandatperiod, säger Johan Danielsson till Altinget.
Att sätta stopp för arbetslivskriminaliteten är en av de frågor som Johan Danielsson vill fortsätta att prioritera om han tar sig tillbaka till EU-politiken.
– Det finns mycket kvar att göra, inte minst när det gäller att skapa ordning och reda på arbetsmarknaden och trycka tillbaka det skitföretagande som brer ut sig, säger han.
I EU-valet 2014 var Johan Danielsson den fjärde mest kryssade socialdemokraten, men kryssen räckte inte hela vägen till en plats i parlamentet.
Andranamn förra gången
Även i förra valrörelsen var Johan Danielsson, som då var LO:s EU-samordnare, organisationens kandidat till EU-parlamentet. Det var första gången LO-förbunden presenterade en gemensam kandidat.
– Jag är så klart tacksam och stolt över det förtroende LO visar för mig, igen. Kanske ännu mer denna gången för det betyder väl att de är nöjda med det arbete jag gjort, säger Johan Danielsson.
Danielsson hamnade till slut tvåa på listan, efter Heléne Fritzon (S) och före Jytte Guteland (S).
LO:s ordförande Susanna Gideonsson understryker vikten av att ha fackens perspektiv med sig in i Bryssel.
– Vår ingång inför valet till parlamentet är enkel. Där makt utövas ska facket finnas. Det är viktigt med en person som förstår den svenska arbetsmarknaden. Det är ingen hemlighet att den svenska modellen behöver försvaras från klåfingriga byråkrater i Bryssel. Men det finns också många frågor där vi gemensamt med andra behöver driva förbättringar för löntagarna även på EU-nivå, säger hon.