Utförsäkring ska ersättas med tidigare insatser

SOCIALT. Ersättning som bygger på faktiska inkomster, tidigare hjälp till sjuka och mer ansvar för sjukvården. Det är några av de konkreta förslagen från den parlamentariska kommitté som under nära fem år har utrett socialförsäkringar och arbetslöshetsförsäkring. Men den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen blir kvar ett tag till.
   Alla riksdagspartier utom Vänsterpartiet står bakom förslagen.

Kristina Gauthier Reberg
Fakta

Nya regler för a-kassa

Tidsgränserna i arbetslöshetsförskringen ska skärpas. Kommittén föreslår att det maximala antalet dagar (450 för föräldrar och 300 för andra) inte ska få spridas ut över mer än fem år.
   100-dagarsregeln ska återinföras. Den avskaffades av Alliansregeringen 2007 och innebär att den som är arbetslös under de 100 första dagarna bara behöver söka arbete inom sitt yrke och sitt geografiska område.
   De som är arbetslösa på deltid ska kunna få ersättning i högst 60 veckor. I dag är ersättningen begränsad till 75 dagar. Förändringen innebär att perioden kortas för dem som arbetar mer än 3,7 dagar i veckan, men förlängs för dem som arbetar mindre.

Någon egentlig enighet om den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen finns inte bland de sju partier som står bakom kommitténs förslag.

Fakta

Arbetsskador ska bedömas lika

Kommittén föreslår att regeringen tillsätter en utredning som tar fram ett bedömningsstöd för handläggning av arbetsskadeärenden.
   Ett arbetsmedicinskt råd ska inrättas, föreslår kommittén, som också vill ha en särskild forsknings- och utvärderingsfunktion för arbetsmiljöområdet. Forskning och utvärdering skulle framförallt inriktas på kvinnors arbetsmiljö och arbetsskador.
   En myndighet ska få ansvar för att ta fram statistik över arbetsmiljö och arbetsskador.

Allianspartiernas företrädare skriver i ett särskilt yttrande att de helst

Altinget logoArbetsmarknad
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget arbetsmarknad får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
Senast från Arbetsmarknad

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024