Kina sätter upp svensk forskare på sanktionslista

EU har antagit sanktioner mot ett antal representanter för kinesiska myndigheter på grund av brott mot mänskliga rättigheter. Det ledde omedelbart till svar från Kina, som bland annat satte upp svenska forskaren Björn Jerdén på en egen sanktionslista. 

Foto från en tidigare demonstration i Stockholm för att uppmärksamma uigurernas situation.
Foto från en tidigare demonstration i Stockholm för att uppmärksamma uigurernas situation.Foto: Bertil Ericson/TT
Sanna Rayman
Lyssna på artikeln

På EU:s utrikesministermöte på måndagen den 22 mars antogs sanktioner mot bland annat fyra kinesiska män för brott mot mänskliga rättigheter.

Mer specifikt handlar det om brott mot folkgruppen uigurer i provinsen Xinjiang i nordvästra Kina och männen som listas innehar alla tunga maktpositioner och beskrivs som nyckelpersoner i förföljelsen av uigurerna. (Pressmeddelandet om sanktionerna kan läsas här och dokumentet som i detalj beskriver de personer som det antagits sanktioner mot finns här.) Sanktionerna mot dessa individer medför bland annat att tillgångar fryses samt restriktioner när det gäller inresa i EU. 

Kina svarade omedelbart

Så snart sanktionerna blev kända svarade Kina med ett pressmeddelande som beskrev EU:s kritik som ”inget annat än lögner och desinformation”. Till detta bifogades även en egen sanktionslista, som svar på EU:s, i vilken tio personer pekas ut som ansvariga för att skada Kinas suveränitet och sprida lögner om landet. 

Bland dem som lyfts fram finns bland annat EU-parlamentariker, men också ett antal forskare, däribland svensken Björn Jerdén, verksam som chef för Asienprogrammet på Utrikespolitiska institutet och ledare för nationellt kunskapscentrum om Kina. 

Sanktionerna mot Jerdén innebär att han och hans familj förbjuds att resa till Kina samt till Hong Kong och Macao. Även de företag och institutioner som de drabbade företräder möts genom beslutet av restriktioner i samarbeten eller i affärer med Kina. 

Utrikesminister Ann Linde (S) kritisk

Utrikesministern reagerade i sin tur på Kinas respons och sade bland annat i en intervju med SVT att den kinesiska listan är både oacceptabel och godtycklig. 

– Vi har ju inte sanktioner för att straffa utan för att ändra ett beteende. Om man bryter mot mänskliga rättigheter så vill vi ju att man ska sluta göra det. Så som den kinesiska listan ser ut så verkar det bara vara en allmän svepning över alla som man tycker allmänt har uttalat sig, sade Linde till SVT. 

Även liberalen Karin Karlsbro drabbad

Inte bara svenska forskare kom i skottlinjen för Kinas sanktioner, utan även Europaparlamentets underutskott för mänskliga rättigheter sattes upp på listan.

Karin Karlsbro (L). 
Karin Karlsbro (L).  Foto: Emilie Gomez/European union 2020

En av utskottets ledamöter är Liberalernas EU-parlamentariker Karin Karlsbro, som i ett pressmeddelande uttryckte stolthet över att utskottets arbete för mänskliga rättigheter i Kina bedrivits så framgångsrikt att det betraktas som ett hot av den kinesiska regimen. 

– Att Kina väljer att ta till detta, rent ut sagt, desperata verktyg visar bara att vår kritik mot utvecklingen i Kina fungerar. Nu behöver EU skruva upp trycket ännu mer och visa Kina, och resten av världen, att vi inte accepterar att något land på detta sätt förföljer och förtrycker sitt eget folk, säger Karlsbro i ett uttalande.

Läs också

Nämnda personer

Björn Jerdén

Chef Nationellt kunskapscentrum om Kina vid Utrikespolitiska institutet
Doktor i statsvetenskap (Stockholms uni., 2017)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024