Han är ny ordförande för Läkare utan gränser

Från och med 1 augusti är Peter Moberger ny ordförande för Läkare utan gränser.

Marie Lundahl

– Jag insåg redan under läkarutbildningen att jag ville åka ut i fält. Mitt första uppdrag i Darfur i Sudan gjorde starkt intryck på mig och jag kom att se världen annorlunda efter det. Det kändes därför självklart att åka på fler fältuppdrag, säger han i ett pressmeddelande.

Sedan 2004 har Peter Moberger arbetat för Läkare Utan Gränser som kirurg och allmänläkare i Centralafrikanska republiken, Kongo-Kinshasa, Sudan, Somalia och Sydsudan. Under ebolautbrottet 2014-2016 deltog han i Läkare Utan Gränsers insats i Liberia.

Han har även arbetat i Irak:

– Det kom in patienter med hela kroppsdelar bortsprängda, och många var dessutom väldigt unga. Jag minns särskilt en tioårig flicka med svåra skador på benen och fötterna, familjens lägenhet hade träffats av en granat medan de låg och sov. Efter många operationer och en lång läkningstid kunde hon till slut stå igen utan kryckor. Jag har sällan blivit så glad som när jag fick det beskedet, säger han.

Han kommer ursprungligen från Söderhamn och har de senaste sju åren arbetat som kirurg vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024