Utbildningschef får lämna efter att ha anställt sin sambo

Anders Bergström får lämna sin tjänst som förvaltningschef för utbildning och arbetsmarknad i Skellefteå kommun med omedelbar verkan. Förtroendet för honom är skadat, menar kommundirektör Kristina Sundin Jonsson.

Ditte Roslund

Det var i våras som Anders Bergström var delaktig i rekryteringen av en ny chef för digitalisering och innovation på skolförvaltningen. Den som fick jobbet var Bergströms sambo, vilket ledde till att han blev hennes chef.

Ärendet anmäldes via Skellefteå kommuns visselblåsarfunktion, och har nu utretts internt. Enligt utredningen kan en relation i en ledningsgrupp innebära en risk. Därför får sambon lämna ledningsgruppen. 

Får 16 månadslöner

Men även Anders Bergström får lämna sin tjänst med omedelbar verkan. 

– Anders Bergström och jag har kommit överens om att avsluta hans anställning från och med i dag. Jag har gjort en samlad bedömning och kommit fram till att det nödvändiga förtroendet saknas, säger kommundirektör Kristina Sundin Jonsson i ett pressmeddelande.

Enligt överenskommelsen ska max 16 månadslöner, totalt 1 488 000 kronor, betalas ut till Bergström. Får han ett nytt jobb inom 16 månader sker avräkning mot överenskommelsen.

Skellefteå kommun har påbörjat rekryteringsprocessen av en ny skolchef. Under tiden kliver Jan Midlert in som tillförordnad skolchef. Han kommer att ha tjänsten på deltid, eftersom han kombinerar den med tjänsten som samordnare för näringsliv och utbildning i Region Västerbotten. 


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024