34 miljoner till forskning om svenska flottan

Riksbanken jubileumsfond delar ut 34 miljoner kronor till forskningsprogrammet Den glömda flottan.

Josefin Lingström

Forskningsprogrammet är ett samarbete mellan Statens maritima och transporthistoriska museer (SMTM) och Stockholms universitet. Programmet sträcker sig över 6 år och fokuserar på en bortglömd del av Sveriges maritima historia.

Tack vare Östersjöns unika förhållanden har vraken som en gång tillhört svenska flottan ändå bevarats och under senare tid har allt fler återfunnits och identifierats.

– Intresset för marinarkeologi är stort. Vi planerar för öppning av vårt nya museum Vrak – Museum of Wrecks till sommaren så anslaget känns extra roligt. Det här är forskning som kommer att kunna ta våra besökare till nya och fler berättelser som nu väntar på Östersjöns botten, säger Fredrik Svanberg, chef på kulturarvsenheten vid SMTM, i ett pressmeddelande.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024