Altinget logo
Profile
Logga in
Logga in med SSOGlömt ditt lösenord?
Prenumerera

Han är Årets naturfotograf

Naturvårdsverket har utsett Årets naturfotograf 2023: Krister Berg. Det är 33:e gången priset delas ut.

En vinterscen i Bromma, fångad genom Krister Bergs kameralins.
En vinterscen i Bromma, fångad genom Krister Bergs kameralins.Foto: Krister Berg
Albin Bohlin

Årets fotograf utses av Naturvårdsverket och ska vara en person som har visat engagemang i naturvårdsfrågor genom sin fotografiska verksamhet. Prissumman är på 25 000 kronor.

I år är det Krister Berg som får utmärkelsen.

– Han tilldelas priset för sitt enastående öga och förmåga att se storheten i det lilla landskapet i vår svenska natur. Krister Bergs bildkonst, oftast uttryckt i svartvitt, tar betraktaren in i ett genialiskt formspråk som endast är förbehållet de största av fotografer. I denna tid då miljömedvetenhet och hållbarhet är av yttersta vikt är Krister Berg också ett föredöme, då hans bilder ofta är hämtade från hans närmiljö, säger Naturvårdsverkets generaldirektör Björn Risinger i ett pressmeddelande.

Krister Berg.
Krister Berg. Foto: Naturvårdsverket

Krister Berg började fotografera vid sidan av studierna under 1980-talet. Senare har han försörjt sig som fotograf. Under 2000-talet har han gjort stora naturfotoprojekt, bland annat en heltäckande dokumentation av Piteälven.

– Jag brinner för närnaturen och den betydelse den har för stadens innevånare. Det finns magi runt hörnet, säger Krister Berg.

Från Tyresta.
Från Tyresta. Foto: Krister Berg


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024