"Återinför ämnesbetygen i gymnasiet"

BEDÖMNING. De målrelaterade kursbetygen har lett till fler avhopp i gymnasieskolan, särskilt i yrkesprogrammen. Upplägget stressar och kräver elever som ger sitt bästa från dag ett. Det är dags att återinföra ämnesbetygen, anser Bo Jansson, ordförande på Lärarnas Riksförbund.

Mattias Croneborg

I en debattartikel i Göteborgsposten skriver Bo Jansson om gymnasiebetygen. I och med införandet av den tidigare läroplanen 1994 delades samtliga ämnen upp i kurser.

"Det fanns goda intentioner bakom detta, då den enskilde eleven skulle få möjlighet att påverka sin egen utbildning. Men följderna av kursutformningen med de målrelaterade kursbetygen blev fler avhopp i gymnasieskolan", skriver Jansson.  

Men de önskade effekterna av reformen har uteblivit. Regeringen har tillsatt en utredning som ska lämna förslag på nya åtgärder för att utveckla gymnasieskolan. Att frågan om ämnesbetygens återinförande då överhuvudtaget inte diskuteras i detta sammanhang är olyckligt, anser Jansson.

 


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024