Altinget nominerat till Danmarks största journalistpris

För sin bevakning av den uppmärksammade vapenaffär där den tidigare försvarsministern lämnat felaktiga uppgifter till Folketinget om ett miljardköp av vapen från Israel nomineras tre av Altinget Danmarks journalister till det prestigefyllda Cavlingpriset.

Miranda Olsson

Altingets journalister Katrine Lønstrup, Kasper Frandsen och Andreas Krog nomineras till Cavlingpriset 2023 för sin rapportering om det så kallade Elbit-fallet.

Altinget avslöjade bland annat hur Danmarks dåvarande försvarsminister Jakob Ellemann-Jensen (Venstre), som nu har lämnat politiken, hade gett felaktiga uppgifter till Folketinget i samband med ett miljardköp av nya vapen från Israel.

Kommittén skriver: 

”Emellanåt stannar en bra journalist upp och frågar: Varför är det så här egentligen? Det var så Elbit-fallet började. Det är långt ifrån över än, men har redan fått kraftiga konsekvenser. Journalisterna har avslöjat att regeringen förde Folketinget bakom ljuset när Danmark använde 1,7 miljarder kronor på nya vapen från Israel”.

”Under ett år när Folketinget har beslutat att lägga 143 miljarder kronor på att stärka det danska försvaret över de kommande tio åren är det inte svårt att se historiens perspektiv. Altingets journalister höll ut – även när regeringen försökte att prata runt det, eller när det fanns fel i de redogörelser som Folketinget fick, när skandalen först rullades upp”.

Prisutdelningen äger rum fredagen den 5 januari. Ytterligare två granskningar är nominerade till priset.

Läs också


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024