Magdalena Andersson: Acceptabla brittiska krav

BREXIT. EU:s ledare förhandlar febrilt för att nå en lösning som kan bidra till att Storbritannien stannar kvar i EU. För svensk ekonomi är det viktigt att britterna inte lämnar unionen, enligt finansminister Magdalena Andersson.

Mattias Croneborg

– Jag hoppas att det blir framgångsrikt att man kommer till en uppgörelse som alla parter kan komma överens om. Från vår utgångspunkt är det oerhört viktigt att Storbritannien är kvar i EU, säger Magdalena Andersson (S) till Altinget om det pågående toppmötet i Bryssel.

En brittisk sorti skulle få stora återverkningar, enligt Andersson.

– Det EU behöver just nu är inte en process där ett enskilt land lämnar. Tvärtom vi behöver jobba intensivt med de utmaningar som EU står inför vad gäller eurozonen och dess utveckling men naturligtvis också flyktingfrågan.

Vad anser du om de bilaterala regler som Storbritannien vill ha gentemot EU?

– Det som legat för handen är fullt acceptabelt. Framför allt i jämförelse med situationen för Sverige om Storbritannien lämnar EU.

Ska man använda EU-budgeten för att bestraffa länder som inte tar sin del i flyktingmottagandet?

– Har man kommit överens om något så kan man absolut använda EU-budgeten. Man kan också göra det som stimulans.

Men Magdalena Andersson tror samtidigt inte att det är realistiskt att utifrån nuvarande regelverk använda EU-budgeten som verktyg.

– Det är inte där det är mest framgångsrikt att lägga sitt krut, säger finansministern.

Som väntat är det britternas krav om att begränsa tillgången på sociala förmåner för arbetskraft från andra EU-länder som är den tunga frågan i de förhandlingar som pågår. Vad saken nu gäller för hur länge en sådan begränsning ska gälla. Britterna anser att  de ska kunna gälla i sammanlagt 13 år. Sveriges regering har tidigare sagt att den perioden ska vara så kort som möjligt.

–Tretton år är en lång tid, men man måste se alla delar i avtalet, sade statsminister Stefan Löfven på en pressträff i natt.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024