Andersson (S) får sonderingsuppdrag – så ser vägen framåt ut

Talmannen har gett Magdalena Andersson (S) i uppdrag att sondera för en regering. Om det går vägen för henne kan en omröstning ske i nästa vecka och hon tillträda veckan därpå.

Talman Andreas Norlén på pressträff i riksdagen.
Talman Andreas Norlén på pressträff i riksdagen.Foto: Christine Olsson/TT
Johan Manell
Lyssna på artikeln

Som väntat slutade torsdagens talmansrunda med att Magdalena Andersson (S) får ett sonderingsuppdrag. 

– Eftersom den här regeringsbildningen inte föranletts av att regeringen förlorat en förtroendeomröstning utan att statsministern frivilligt har avgått efter att Socialdemokraterna valt en ny partiordförande framstår det som naturligt att Socialdemokraternas nya partiordförande får den första sonderingsmöjligheten, säger Andreas Norlén på en pressträff.

Deadline på tisdag

Andersson ska återrapportera till talmannen på tisdag. Även om det inte sägs rakt ut av talmannen förstår man att det är Vänsterpartiet som Magdalena Andersson (S) ska hinna förhandla med fram till dess. Anledningen till att deadline är på tisdag och inte redan på måndag är nämligen att Vänsterpartiet har Vänsterdagar i Göteborg.

Omröstning på torsdag

Om Magdalena Andersson vid sin återrapportering på tisdag ser förutsättningar för att kunna tolereras av kammaren så säger talmannen att han kan lägga fram förslaget samma dag. Det måste sedan bordläggas vid två tillfällen så omröstning kan ske tidigast torsdagen den 18 november klockan 12.

Om Andersson skulle vara klar tidigare än tisdag så kan processen flyttas fram. Men troligare än det är att hon skulle kunna behöva mer tid, och i sånt fall kan talmannen bevilja det och omröstningen flyttas fram. Men talmannen kan också välja att lägga fram förslaget i kammaren för att sätta press på partierna.

Ny regering måndagen därpå

Om huvudscenariot, att Andersson lyckas säkra Vänsterpartiets (åtminstone passiva) stöd, blir verklighet så väljs hon till statsminister på torsdag. Men en ny regering får vi i sådant fall inte förrän måndagen därpå, den 22 november. Då är det i sådant fall planerat att ha skifteskonselj. 

Budget mitt i allt

Samtidigt är det osäkert hur det kommer att gå för regeringens budgetförslag. När det gäller en statsministeromröstning räcker det med att Vänsterpartiet och Centerpartiet lägger ned sina röster för att Andersson ska bli vald. I budgetomröstningen gäller i stället att det förslag som får flest röster vinner. Om oppositionen till höger lyckas enas om att rösta på samma förslag så behöver Andersson i budgetomröstningen få aktivt stöd från C och V, det vill säga att de röstar ja.

Den här processen sker parallellt med sonderingar och statsministeromröstningar. Finansutskottet ska justera sitt betänkande den 18 november, samma dag som en statsministeromröstning eventuellt ska hållas.

Budgetomröstningen i kammaren sker den 24 november, bara två dagar efter att en ny regering kan vara på plats. Om sonderingen kring statsministeruppdraget drar ut på tiden kan det till och med bli så att budgetomröstningen sker före statsministeromröstningen. Eller att dessa sker samma vecka.

Två processer

Men talmannen har inte tagit hänsyn till om Andersson också kan få igenom sin budget.

– Det är två olika processer som regleras på olika sätt, har olika beslutsregler. Det är klart att jag helst vill lägga fram ett förslag på regering som också kan få igenom sin budget. Men under de här förutsättningarna kan inte det vara en avgörande faktor. Utan den statsministerkandidat som har förutsättning att bli vald kommer jag att föreslå, oavsett hur det blir med budgeten, säger han.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024