Altinget logo
Profile
Logga in
Logga in med SSOGlömt ditt lösenord?
Prenumerera

Arvsfondsdelegationen får ny ordförande

Regeringen har utsett Niklas Ekstrand till ny ordförande för Arvsfondsdelegationen. Förordnandet gäller från och med den 1 juni till och med den 30 november i år.

Allmänna arvsfonden förvaltas av Kammarkollegiet.<br>
Allmänna arvsfonden förvaltas av Kammarkollegiet.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Anders Gustafsson

Niklas Ekstrand är finansråd, samt avdelningschef med rätts- och expeditionschefsansvar för skatte- och tullavdelningens frågor, vid finansdepartementet. Han efterträder Gunilla Malmborg vars förordnande gick ut nu i maj.

Ekstrand tillträder i en orolig tid, efter att Riksrevisionen i mars släppte en granskning där de föreslog att Allmänna arvsfonden skulle läggas ner.

Säkerställa korrekta utbetalningar

Ny ledamot blir också Pia Bergman, expert i ekonomisk brottslighet.

– Genom dessa nya förordnande förstärks kompetensen i delegationen för att säkerställa korrekta utbetalningar och att medel används i enlighet med villkor för stöd, säger socialminister Jakob Forssmed (KD) i ett pressmeddelande.

I samband med att Riksrevisionen presenterade sin granskning sade Forssmed att det inte skulle bli aktuellt med en förlängning för den nuvarande ordföranden.

– Behovet av ökad kontroll kommer att tas med i profilen för en ny ordförande, fortsatte ministern.

Långtgående förslag

Kammarkollegiets generaldirektör Anne Vadasz Nilsson uttryckte sin förvåning över Riksrevisionens slutsatser, och beskrev dem som ”långtgående förslag med tanke på att de bara har granskat delar av arvsfonden”. 

Arvsfondsdelegationen är den nämndmyndighet som beslutar om vilka projekt som ska få del av medlen från Allmänna arvsfonden.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024