Astras covidvaccin sämst – ny dos till äldre rekommenderas

Vetenskapsakademins expertgrupp rekommenderar att sjukvårdspersonal och äldre personer ska få en påfyllnadsdos av vaccin mot covid-19. Astra zeneca-vaccinerade bör prioriteras då det vaccinet tycks ge sämst anikroppsskydd, enligt Jan Holmgren, professor i medicinsk mikrobiologi, Göteborgs universitet.

Vetenskapsakademins expertråd rekommenderar att äldre-äldre prioriteras för en påfyllnads dos av vaccin mot covid-19.
Vetenskapsakademins expertråd rekommenderar att äldre-äldre prioriteras för en påfyllnads dos av vaccin mot covid-19.Foto: Fredrik Sandberg/TT
Marie Lundahl

Nu rekommenderar Vetenskapsakademins expertgrupp att sjukvårdspersonal och äldre personer ska erbjudas en påfyllnadsdos av vaccin mot covid-19

– Vaccinet är inte så långvarigt som vi hoppats, säger Jan Holmgren, professor i medicinsk mikrobiologi vid Göteborgs universitet och sakkunnig hos Vetenskapsakademin, till Altinget.

Skyddet sjunker gradvis

Enligt Holmgren rapporteras det från olika delar av världen att vaccinskyddet mot covid-19 sjunker med tiden.

Professor Jan Holmgren.
Professor Jan Holmgren. Foto: Göran Olofsson/Vetenskapsakademin

Framför allt har detta blivit tydligt i Israel som var tidiga med att vaccinera hela sin befolkning

– Vi har sett att även om vaccinet skyddar mot sjukdom och död efter två doser så sjunker antikroppsskyddet gradvis med tiden, säger han.

Vetenskapsakademin rekommenderar att äldre-äldre och riskgrupper prioriteras i första hand, inklusive utsatt sjukvårdspersonal. Dessa bör erbjudas en påfyllningsdos nio månader efter dos 2.

Astra-vaccin ger kortast skydd

Vetenskapsakademin vill även att personer som fått Astra zeneca-vaccin ska prioriteras.

– Undersökningar visar att deltavarianten kräver mer antikroppar än vad tidigare virusvarianter gjort, säger Jan Holmgren.

Vi har sett att även om vaccinet skyddar mot sjukdom och död efter två doser så sjunker antikroppsskyddet gradvis med tiden.

 

– Det finns även indikationer på att vaccin från Astra zeneca ger ett sämre antikroppsskydd och kommer med all sannolikhet ge kortare skydd än mRNA-vaccinen, 

Han hänvisar till att forskare i USA även börjat diskutera hållfastheten hos Pfizers vaccin, och att Modernas vaccin eventuellt verkar ge det längsta skyddet.

Vaccinera från 12 år

Som Altinget nyligen rapporterat blir förespråkarna för att vaccinera barn från 12 år mot covid-19 allt fler. Nu sällar sig även Vetenskapsakademin till dessa.

Varför gör ni det nu?

– Det handlar om att balansera värdet av nyttan mot riskerna. Men om smittspridningen ökar under hösten så tycker vi – precis som Barnläkarföreningen – att det är det rätta att göra, säger Jan Holmgren.

Invandrartäta områden svårast

Han poängterar att det allra viktigaste i nuläget är dock att öka vaccinationsgraden i hela samhället.

– Så många som möjligt behöver bli vaccinerade. Det är viktigast för samhället, säger han.

Han menar att skillnaden på vaccinationsgrad mellan olika stadsdelar i framför allt storstadsregionerna är tydliga.

– Det är ju ingen hemlighet att det är invånarna i de invandrartäta områden som är svårast att övertyga om värdet av vaccinering. Där måste vi lägga ännu mer kraft än tidigare.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024