Debatt

Blunda inte för kriget mot flickors kroppar i Irak

Det pågår flera krig i världen just nu, och uppmärksamheten riktas inte mot ett annat krig: det som pågår mot flickor och kvinnor i Irak. Det skriver Bayan Nasih, socialarbetare och tidigare sakkunnig Nationellt centrum mot hedersrelaterat våld och förtryck vid Länsstyrelsen Östergötland.

Flickor är den mest utsatta gruppen vad gäller barnäktenskap, skriver debattören.
Flickor är den mest utsatta gruppen vad gäller barnäktenskap, skriver debattören.Foto: Victoria Milko/AP/TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Religiösa och konservativa i irakiska parlamentet är för närvarande i färd med att ändra familj- och civilrättslagen från 1959. Lagen stiftades för 65 år sedan, ett år efter att monarkin avskaffades och Irak blev en republik.

Barnäktenskap praktiseras i hela Irak

Lagen är känd som den mest progressiva i arabländerna. Den erkänner delvis kvinnors och barns rättigheter. Bland annat är åldersgränsen för äktenskap, för båda könen, 18 år och kräver bådas samtycke. Dessvärre har varken rättsväsendet eller samhället efterlevt lagens ambitioner, som ändå hade ett starkt symboliskt värde.

Faktum är att barnäktenskap praktiseras i hela Irak, inklusive Kurdistan. Det förekommer särskilt bland låginkomsttagare och fattigare familjer. Klantillhörighet, kusinäktenskap, religiösa dogmer och tillämpningen av hedersnormer har spelat en viktig roll i normalisering av barnäktenskap och tvångsäktenskap. Enligt Unicef gifts 28 procent av flickorna bort före 18 års ålder i Irak.

Barn är barn, men flickor är den mest utsatta gruppen vad gäller barnäktenskap. Det nya lagförslaget går att jämföra med att tillåta sexuella övergrepp på barn. Det är fruktansvärt att tänka sig vad som kan ske om lagändringen går igenom och blir verklighet. Medan många delar av världen betraktar barnäktenskap som ett brott och det finns särskilda lagar för att skydda barn, pågår det alltså en debatt i irakiska parlamentet om att göra tvärtom. Vilken skam!

Kohandel med flickors kroppar

Parlamentarikerna som står bakom det här projekt bör hållas ansvariga. Medan miljontals irakier dagligen lider av korruption och har berövats sina medborgerliga rättigheter, har landets parlament inte kunnat välja en ordförande på tio månader på grund av interna stridigheter mellan sunniter och shiiter. Det är fånigt att det enda som har debatterats är två frågor: att shiagruppen vill ändra familjelagen som ger mannen totalt makt över barn och kvinnor och att sunniter vill ha amnesti för alla sunniter som sitter i fängelse.

Det nya lagförslaget går att jämföra med att tillåta sexuella övergrepp på barn.

Kvinnoorganisationer och civilsamhället i hela Irak har protesterat. Oron är stor för konsekvenserna av de två rivaliserande gruppernas kohandel med små flickors kroppar. Förslaget har debatteras två gånger de senaste två månaderna (4 augusti och 16 september 2024). Samma förslag aktualiserades för första gången 2014 och sedan 2017. Det sköts upp båda gånger på grund av starka protester från alla håll. Bland annat debatterades lagförslaget i Sveriges riksdag och flera ledamöter från olika partier skrev motioner om att Sveriges regering bör protestera. I dag är det tyst.

Stor irakisk diaspora i Sverige

Det pågår flera krig i världen just nu, och uppmärksamheten riktas inte mot ett annat krig: det som pågår mot flickor och kvinnor i Irak. Samtidigt är den irakiska diasporan en stor grupp i Sverige och det finns all anledning att uppmärksamma frågan även här. Om lagen ändras, hur kommer det att påverkar Sverige? Hur många flickor kommer att hamna i riskzonen?

Det är en stor fara för alla minderåriga flickor med bakgrund i Irak. Utöver den moraliska plikten som Sverige har som försvarare av barns rättigheter bör vi protestera och synliggöra kriget som pågår mot flickor. Det handlar inte bara om andras barn, utan det gäller även våra barn här i Sverige. 


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024