Boverket ska minska – men uppdraget är samma enligt Carlson (KD)

Boverket ska minska sin personalstyrka med 30 personer efter att flera tillfälliga satsningar plockas bort i myndighetens budget. Vilka delar av verksamheten som berörs kan myndigheten inte svara på i dagsläget. Men myndighetens uppdrag att bidra med kunskap om bostadsmarknaden är oförändrat, säger bostadsminister Anderas Carlson (KD).

Boverkets personalstyrka ska minska med 30 personer. Arbetet med neddragningarna kommer att pågår under året och börja gälla från och med nästa år. 
Boverkets personalstyrka ska minska med 30 personer. Arbetet med neddragningarna kommer att pågår under året och börja gälla från och med nästa år. Foto: TT/Pontus Lundahl
Louise Carlsson-Örning

Regeringen har minskat anslaget till Boverket från 316 miljoner under 2022 till 286 för i år. Därmed behöver Boverket spara och kommer att minska sin personalstyrka från 245 till 215 personer. Utöver neddragningarna på personal ska de spara ytterligare 15 miljoner kronor på övriga kostnader. 

Vi gör en verksamhetsöversyn för att effektivisera och hitta lösningar inom hela Boverket.

Leif Clemedtson
HR-chef på Boverket

– Vi behöver anpassa vår verksamhet och organisation, eftersom vår budget minskas när stora uppdrag avslutas. Vi gör en verksamhetsöversyn för att effektivisera och hitta lösningar inom hela Boverket, säger Leif Clemedtson som är HR-chef på Boverket, i ett pressmeddelande. 

Hela verksamheten berörs

Från branschen finns bland annat en oro att de analyser om bostadsmarknaden som myndigheten gör ska påverkas. Neddragningen kommer enligt Boverket att inbegripa hela verksamheten men myndigheten kan i dagsläget inte berätta vilka delar av verksamheten som berörs. 

– Det är först efter översynen som vi vet hur många som ska sägas upp och vilken verksamhet som berörs, säger Leif Clemedtson.

Uppdraget kvarstår

Infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD) hänvisar i ett mejl till Altinget angående det minskade anslaget för Boverket att minskningen handlar om tillfälliga medel som den tidigare regeringen tillfört under en begränsad period. 

”Nu är denna period över vilket innebär att dessa tillfälliga medel upphör. Boverkets uppdrag att inom sitt verksamhetsområde verka för en ökad kunskap hos kommuner, regioner, statliga myndigheter och andra berörda kvarstår oförändrat.”, skriver ministern. 

Anpassningen av organisationen ska göras under året och gäller från och med nästa år. Den 15 februari ska myndigheten som arbetsgivare presentera sitt förslag för hur neddragningen ska ske. 

Läs också

Nämnda personer

Andreas Carlson

Infrastruktur- och bostadsminister (KD), ledamot i partistyrelsen
Fristående kurser i kommunikation, Högskolan för lärande och kommunikation i Jönköping, fristående kurs i juridik, Lunds universitet

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024