Altinget logo
Profile
Logga in
Logga in med SSOGlömt ditt lösenord?
Prenumerera
Debatt

Brittisk expert: Alkomätare kan göra studentflaken säkrare

Olyckorna på studentflaken har minskat, men fortfarande saknas regler om alkomätare i fordonen som kör flaken, skriver Hunter Abbott, vd för Alcosenses och rådgivare till den brittiska Transportstyrelsen.

Mina kollegor ringde runt till företag som hyr ut flak och kunde konstatera att ingen ville svara på frågan om alkomätare ingick i förarens utrustning, skriver Hunter Abbott.
Mina kollegor ringde runt till företag som hyr ut flak och kunde konstatera att ingen ville svara på frågan om alkomätare ingick i förarens utrustning, skriver Hunter Abbott.Foto: Privat
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Som britt blev jag förtjust när jag först fick höra talas om och se studentfirandet i Sverige. Alla dessa vita mössor på unga, framåtblickande ungdomar! Jag har förstått att det totalt rör sig om över 80 000 unga svenskar som tar studenten varje år. Många av dem väljer också att fira på högljudda studentflak som körs runt med blandade reaktioner från övriga samhället.

Altingets gratis nyhetsbrev

Föraren ytterst ansvarig

I Sverige transporteras tiotusentals studenter på flak nu i maj-juni. Studentflaken i Sverige är reglerade. De ska köras av behöriga förare och hastigheten får inte överstiga 20 kilometer i timmen. Efter olycksfyllda år i början av 2000-talet skärptes kraven och olyckorna är numera ovanliga, men de förekommer. Tillbuden är desto fler, vilket inte är konstigt med tanke på att många studentflak befolkas av mer eller mindre alkoholpåverkade studenter.

Ansvaret för ekipaget ligger slutligen på föraren, som i dag kan vara så ung som 21 år. Den ansvarar för att en lång lista med krav ska vara uppfyllda, från att rätt antal passagerare lastas upp till att säten och skyddsanordningar är korrekt anordnade.

Samhället bör verka för att det blir en självklarhet att alkomätare finns tillgängliga i bilen hos så många svenska förare som möjligt.

I min värld är det självklart att också försäkra sig om att föraren av dessa dyra laster är nykter nog att köra. Har de som anordnar studentflaken till exempel alkoholmätare i hytten, så att föraren kan säkerställa att hen inte har alkohol i blodet från eget festande kvällen innan? Mina kolleger ringde runt till företagen som hyr ut flaken och kunde konstatera att ingen ville svara på frågan om alkomätare ingick i förarens utrustning.

Öka tillgången till alkomätare

När yrkestrafik och alkohol kommer på tal är det ofta alkolås som står i fokus. Jag har tidigare i den svenska debatten slagits för att en alkomätare i handskfacket borde vara lika självklart som en varningstriangel i bagageutrymmet. För tyvärr kommer det ta lång tid innan förslaget om obligatoriska alkolås i nyttotrafiken blir verklighet. Ett sätt att överbrygga situationen vore att öka tillgången till enklare och billigare sätt att mäta alkoholhalten i blodet innan körning, det vill säga genom sådana alkoholmätare som redan finns att köpa ute i handeln.

Samhället bör verka för att det blir en självklarhet att alkomätare finns tillgängliga i bilen hos så många svenska förare som möjligt. När det gäller studentflaken borde det vara en självklarhet, och de som har mest att vinna på det är studenterna.

Men rent realistiskt är det alla föräldrar till studenter som bör ställa frågan: Hur kan jag vara säker på att föraren av mitt barns studentflak vet att hen är nykter nog att köra?


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024