Brytpunkt för statlig skatt ligger fast

SKATTER. Försöket att domstolsvägen ogiltigförklara riksdagens beslut om årets brytpunkt för statlig skatt misslyckades. Men Skattebetalarnas förening, som driver frågan, tänker inte ge upp.

I december förra året beslutade oppositionen, de rödgröna
och Sverigedemokraterna, i riksdagen att gå emot alliansregeringen om
brytpunkten för statlig skatt. Nuvarande finansmarknadsminister Per Bolund (MP)
var en av dem som drev igenom beslutet.
I december förra året beslutade oppositionen, de rödgröna och Sverigedemokraterna, i riksdagen att gå emot alliansregeringen om brytpunkten för statlig skatt. Nuvarande finansmarknadsminister Per Bolund (MP) var en av dem som drev igenom beslutet.
Kristina Gauthier Reberg

Efter att riksdagen för snart ett år sedan rev upp sitt beslut att höja inkomstgränsen för att betala statlig inkomstskatt vände sig en privatperson, med stöd av Skattebetalarnas förening, till Skatterättsnämnden för att få besked: skulle han betala statlig skatt i enlighet med riksdagens beslut nummer två, eller var det beslutet ogiltigt?

Skatterättsnämnden kom fram till att det är beslut nummer två i riksdagen som gäller. En av ledamöterna i nämnden, Leif Gäverth, tyckte att frågan inte skulle ha tagits upp över huvud taget. Syftet med förhandsbesked från Skatterättsnämnden är inte att de skattskyldiga ska få besked om vilken skattesats som gäller, menade han. Men i sak höll han med majoriteten i nämnden.

HFD går på samma linje. ”Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) finner i sitt beslut att förhandsbesked om inkomstskatt inte kan lämnas för en fråga som enbart rör beräkningen av den skatt som ska betalas och undanröjer därför Skatterättsnämndens beslut”, skriver domstolen i sitt beslut.

Samtidigt öppnar domstolen för att frågan kan tas upp igen. ”Frågan om vilken brytpunkt som ska tillämpas kan senare komma att prövas i det ordinarie skatteförfarandet”, skriver HFD i ett pressmeddelande.

Skattebetalarnas vd Joacim Olsson är besviken på Högsta förvaltningsdomstolens beslut.

– Det är både förvånande och olyckligt att Högsta förvaltningsdomstolen valt att inte pröva själva sakfrågan om brytpunktsbeslutets giltighet, säger Joacim Olsson i en kommentar. En följd är att uppemot en miljon löntagare nu får vänta i flera år på ett slutligt besked om vilken skatt som är den rätta.

– Dessutom kvarstår oklarheter om hur budgetprocessens regelverk ska tolkas. Ett ställningstagande från domstolen skulle kunna ha haft betydelse för de nuvarande oppositionspartiernas agerande i riksdagen redan under den nu pågående budgetprocessen.

 

Högsta förvaltningsdomstolens beslut

 

Dokumentation

 

20 november 2013 beslutade riksdagen att höja den nedre inkomstgränsen för statlig inkomstskatt 2014 till 435 900 kronor.

11 december 2013 beslutade riksdagen att inkomstgränsen 2014 ska ligga kvar på 420 800 kronor.

Beslut nummer två innebär att de som tjänar mer än 435 900 kronor om året gick miste om en skattesänkning på 3 020 kronor för 2014.



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024