Budget och försvar – tunga förslag i vår

PROPOSITIONER. Vårens tunga politiska förslag väntas i april: vårbudgeten och försvarspropositionen. En rad andra förslag från regeringen, bland annat om narkotikabrott, dröjer till hösten.

Per-Anders Sjögren

Enligt den lista över propositioner och skrivelser som regeringen nu publicerat ska totalt 148 dokument presenteras fram till september i år. Ett 60-tal av dem kommer att behandlas av riksdagen i vår. Det stora numret blir den ekonomiska vårpropositionen och den ändringsbudget som ska presenterats den 15 april. Då får regeringen möjlighet att lägga fram de förslag som behövs för att få mer rödgrön prägel på politiken, efter att budgetpropositionen röstades ner av riksdagen i december förra året.

17 mars deadline

En annan tung fråga är propositionen om försvarspolitikens inriktning de kommande fem åren. Förhandlingar om innehållet i den har inletts mellan regeringen och Alliansen. Enligt planerna ska propositionen läggas fram senast den 24 april och målet är ett beslut i riksdagen före sommaren. Men det är oklart om ett beslut kan fattas i vår. Enligt riksdagens planering är 17 mars sista dag för att lägga fram förslag som ska behandlas under våren.  Om regeringen anser att det finns synnerliga skäl kan propositionen dock lämnas senare.

Flest förslag väntas från justitiedepartementet, men flertalet av dem kommer inte att behandlas av riksdagen i vår. I september avser regeringen att lägga fram ett förslag om narkotikabrotten. De borgerliga har tidigare manat på regeringen att snabbt föreslå en skärpning av straffen för grova narkotikabrott i linje med en utredning som Alliansen tillsatte.

Alliansen manar på

I höstas efterlyste Beatrice Ask (M), ordförande i justitieutskottet, ett förslag i så god tid att beslut kan fattas under våren och att en ny lag kan träda i kraft senast den 1 juli 2015.

­–Annars måste riksdagen ta ett eget initiativ, sade Ask vid en frågestund i riksdagen med justitieminister Morgan Johansson (S).

I september väntas också ett förslag som ska stoppa ID-kapningar. En utredning föreslog i december 2013 att det ska bli straffbart att stjäla någons identitet och att använda identitetsuppgifter för att utge sig att vara den personen.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024