Debatt

Centerpartister: Dags att städa upp i ledet, Dadgostar

Vänsterpartiet har återigen hamnat i blåsväder när det gäller antisemitism inom det egna ledet. Centerpartiet i Malmö och Göteborg kräver nu att Vänsterpartiet ser till att de som sprider antisemitism avgår från sina politiska uppdrag. Det skriver centerpartisterna Niels Paarup-Petersen, Anton Sauer, Rickard Nordin och Emmyly Bönfors.

”Men terrorattacker på civila kan inte ursäktas. Än mindre glorifieras”, skriver fyra centerpartister.
”Men terrorattacker på civila kan inte ursäktas. Än mindre glorifieras”, skriver fyra centerpartister.Foto: Henrik Montgomery/TT, Pressbild/Centerpartiet, Jonas Ekströmer/TT, Thomas Johansson
Niels Paarup-Petersen
Anton Sauer
Rickard Nordin
Emmyly Bönfors
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Malmövänsterns vice ordförande, Orwa Kadoura, har spridit antisemitism och hyllat terrorister. Ordförande för Vänsterpartiet i Angered, Kristofer Lundberg, hyllar terrororganisationer som deltog i 7 oktober-attackerna och kräver att de tas bort från EU:s terrorlista.

Och från Vänsterpartiets ledning är det tyst. Vänsterpartiets tystnad, både från ledningen och lokalt, antyder att partiet accepterar de ohederliga budskap som kommit fram. Det undergräver kraftigt partiets trovärdighet i demokratiska frågor. Vi vet att många inom V är starkt engagerade kring människors lika rätt och värde. Men det engagemanget måste också gälla internt om det ska vara trovärdigt.

En tyst Dadgostar 

Sydsvenskan har avslöjat att Vänsterpartiets vice ordförande i Malmö, Orwa Kadoura, inte bara spridit antisemitism på sociala medier, utan också visat stöd för terrorhyllningar vid demonstrationer till stöd för Palestina. När han fått frågor från Sydsvenskans journalister har han svarat med kritik av att media rapporterar från demonstrationerna där hyllningarna förekommit. Kadoura förekommer att anse att terror är bra och att fria medier är dåligt. Det är milt sagt häpnadsväckande. Webbtidningen Doku har visat hur Kristofer Lundberg, ordförande för V i Angered, på demonstrationer för Palestina har krävt att organisationer som deltog i det största mördandet av civila judar sedan andra världskriget ska bort från EU:s terrorlista och ges fler vapen. På kvällen målar Lundberg tavlor som hyllar PLFP:s väpnade front.

Media har försökt nå Vänsterpartiet och partiledaren Nooshi Dadgostar för en kommentar om dessa exempel på antisemitism och terrorhyllningar inom V. Utan framgång. 

Kriget i Gaza har utvecklats till en humanitär katastrof, där människovärdet helt tappats bort. Svaret på Hamas fruktansvärda terrorattack den 7 oktober har utvecklats till ett krig, där alla gränser passerats. Tusen och åter tusen barn dör, inte bara av beskjutning och bomber, utan av svält. Nödhjälpen plundras innan den ens hunnit fram. Medicin och smärtstillande har tagit slut. Kvinnor tvingas till kejsarsnitt utan bedövning. Förblöder under operationer och förlossningar. Detta måste få ett slut och en humanitär vapenvila upprättas. Om det är vi överens med Vänsterpartiet. Men terrorattacker på civila kan inte ursäktas. Än mindre glorifieras.

Skulle aldrig accepteras i Centerpartiet 

Om en förtroendevald från Centerpartiet hade agerat som Kadoura eller Lundberg skulle vi aldrig acceptera att personen behöll sina politiska uppdrag. Det borde vara en självklarhet för alla riksdagspartier att deras företrädare står upp för allas lika värde, oavsett bakgrund. Och att företrädare för demokratiska partier inte ska hylla organisationer som medvetet mördar civila är så basalt att det är helt absurd att vi behöver nämna det.

Vänsterpartiet måste visa att de förstår vikten av fria medier och fri journalistik som granskar makthavare. Det innebär också att svara på medias frågor, även när det är svårt.

Det som är ännu mer oroande är att samma dag som Sydsvenskan publicerade avslöjandet om Kadoura, samlades en grupp demonstranter utanför journalistens bostad och uttryckte sig hotfullt. Som tur var befann sig journalisten inte hemma vid tillfället. Det visar ändå hur enkelt en grupp kan försöka tysta någon som bara gör sin plikt som journalist. 

Vänsterpartiet måste visa att de förstår vikten av fria medier och fri journalistik som granskar makthavare. Det innebär också att svara på medias frågor, även när det är svårt.

Ett hyckleri, Vänsterpartiet  

Många inom Vänsterpartiet höjde sina röster till försvar av TV4 efter deras granskning av Sverigedemokraternas trollfabrik. När mediernas granskning nu riktas mot Vänsterpartiet och partiets företrädare tycker att medier borde hålla sig från att rapportera – ja då blir det tyst. Det är inget annat än hyckleri.

Vi får aldrig glömma hur viktig yttrandefriheten och tryckfriheten är för både individen och journalistkåren. En demokrati behöver journalister som vågar berätta sanningen och hjälpa oss förstå vad som händer i världen.

Vänsterpartiet måste städa upp i sina led och ta ansvar. Företrädare som sprider antisemitiska budskap eller stödjer terrorhandlingar måste avgå. Det borde inte vara svårt för Vänsterpartiet att inse. Ansvaret ligger hos Vänsterpartiets ledning och Nooshi Dadgostar, som fortfarande inte agerar eller ens besvarar medias frågor. 

Ett politiskt parti i Sverige har även ett demokratiskt ansvar att ta avstånd från och motarbeta alla former av förtryck och extremism, både i ord och handling, från sina företrädare och medlemmar. Det gäller till höger som till vänster – och även för oss i mitten.

Centerpartiet vägrar acceptera att extremism och förtryck blir en del av den politiska vardagen. Det måste Vänsterpartiet också kunna ställa upp på om de ska uppfattas som en stark demokratisk kraft. 

Nämnda personer

Nooshi Dadgostar

Partiledare Vänsterpartiet
Juridikstuderande (Stockholms uni., 2009-)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024