Debatt

Ctrl+alt+delete krävs för att få stopp på matfattigdomen

Svenska lagstiftare måste göra en hård omstart på systemet och ta matfattigdomen på allvar, menar debattören Ida-Lina Frisell Aasland, Maträtt och Resursrätt, Räddningsmissionen.

Vi står redo att ta emot matsvinnet, men eftersom informationen om hur man ska agera som livsmedelsaktör varit så bristfällig kommer troligtvis mängder av mat gå till spillo, skriver debattören.
Vi står redo att ta emot matsvinnet, men eftersom informationen om hur man ska agera som livsmedelsaktör varit så bristfällig kommer troligtvis mängder av mat gå till spillo, skriver debattören.Foto: Paul Wennerholm/TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Var tionde svensk lever idag i matfattigdom, och siffran ökar hela tiden. Inom den idéburna sektorn vet vi detta alltför väl – vi arbetar med att stävja konsekvenserna av matfattigdomen dagligen. Den drabbar hårt och brett, men politiken tar inte problemet på allvar.

Den senaste signalen i fel riktning fick vi nyligen, när nya regleringar i avfallsförordningen presenterades. Regleringarna är resultatet av ett nytt EU-direktiv som träder i kraft vid årsskiftet och har som syfte att fler förpackningar ska gå till återvinning, och att minska matsvinn. Detta genom att dagligvaruhandel och livsmedelsbransch åläggs att separera bioavfall från förpackning.

Vi kräver att bli sedda som en möjliggörare

19 procent i risk för fattigdom

Så långt allt gott. I dag äts en tredjedel av all mat som produceras i världen inte upp. I samband med det nya EU-direktivet hade Sverige kunnat göra en välbehövlig omstart. Genom att involvera offentlig, privat och idéburen sektor hade detta kunnat vara början på en resa för att bekämpa matfattigdomen. Ett första steg hade varit att lagstifta om att ätbar mat inte får slängas, utan i stället ska doneras. Vi har, precis som flera av våra medaktörer i idéburen sektor, upparbetade kedjor där matsvinn kan komma människor som står utanför systemet tillgodo. Med tanke på den växande matfattigdomen är behovet av donerad mat minst sagt skriande. Enligt SCB lever 19 procent av Sveriges befolkning i risk för fattigdom, alltså 1,9 miljoner människor.

I stället implementerar Sverige i skrivande stund ett regelverk som innebär en arbetsintensiv och kostsam uppgift för livsmedelsbranschen och dagligvaruhandeln. I praktiken kan de välja mellan att bekosta att för hand eller maskinellt tömma yoghurtpaket, smörbyttor och äggkartonger och sortera förpackningarna, eller vite. Kostnaden för detta kommer att bäras av – just det – slutkonsumenterna. Med ökade matpriser blir resultatet ytterligare matfattigdom.

Mat går till spillo

Vi står redo att ta emot matsvinnet, men eftersom informationen om hur man ska agera som livsmedelsaktör varit så bristfällig kommer troligtvis mängder av mat gå till spillo. Vi hade önskat att den information som gått ut till livsmedelsbranschen och dagligvaruhandeln, kravställt att involvera oss inom den idéburna sektorn.

Vi kräver att bli sedda som en möjliggörare som kan låta dessa fullvärdiga livsmedel och råvaror komma till nytta där de behövs som mest. Låt oss skapa en infrastruktur som underlättar donation av livsmedel från matindustrin till organisationer som arbetar med att bekämpa matfattigdom. Exempelvis förenklade regler och förfaranden för donationer, och fler incitament för företag att donera överskottsmat.

Vi är där det behövs som mest

Vi som arbetar inom idéburen sektor möter alla de människor som av någon anledning inte får det stöd de har rätt till inom systemet, eller helt har fallit ur systemet. Vi är där det behövs som mest. Att samtidigt bevittna stelbent lagstiftning som blundar för den idéburna sektorns potential är smärtsamt.

Nu krävs en omstart där vår sektor ses som en möjliggörare av de hållbara omställningarna. Vi är, tillsammans med våra branschkollegor, en seriös sektor som står redo att med medmänskliga principer och utan kommersiella vinstsyfte helt enkelt hjälpa till. Låt oss göra det!


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024