Dansk minister blir ölboss

Danmarks justitieminister Nick Hækkerup (S) lämnar politiken med mindre än ett år kvar till valet och blir direktör för Danmarks Bryggeriförening. 

Hækkerup har figurerat i dansk politik i mer än två decennier och trädde in i Folketinget år 2007. I Helle Thorning-Schmidts (S) regering hann han sitta som hälso- och sjukvårdsminister, försvarsminister samt handels- och Europaminister. År 2019 utseddes han till landets justitieminister i den nuvarande regeringen.

”Nick Hækkerup har fullgjort sin roll precis som det var tänkt: som en justitieminister som verkligen kunde markera att Socialdemokraterna var tuffa mot brottsligheten”, skriver Erik Holstein, politisk kommentator på danska Altinget.

Enligt Holstein kan statsminister Mette Fredriksen (S) få svårt att ersätta Hækkerup som på flera sätt varit tongivande för Socialdemokraternas skärpta säkerhetspolitik under mandatperioden.

I ett Facebookinlägg förklarar Hækkerup att avgångsbeslutet inte har med politiken att göra. Det är bryggeribranschen som lockar, menar han. Han tackar också partikollegor, politiska motståndare och statsministern för ett gott samarbete.

Nick Hækkerup tillträder sitt nya uppdrag den 1 juni.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024