Danska fackrörelsen står utan toppkraft just när man verkligen behöver en

Efter två ”smärtsamma” dygn för fackföreningsrörelsen avgick danska LO-ordföranden Lizette Risgaard efter anklagelser om olämpligt beteende mot unga män. Men frågan är ”långt ifrån” överstökad för FH, säger danska Altingets arbetsmarknadsredaktör.

Det tog bara lite mer än två dagar från det att de första berättelserna kom ut sent på torsdagen i förra veckan, tills Lizette Risgaard avgick på söndagsmorgonen. Men det har varit två plågsamma dagar för fackföreningsrörelsen, säger Altinget.dk:s arbetsmarknadsredaktör.
 
Det tog bara lite mer än två dagar från det att de första berättelserna kom ut sent på torsdagen i förra veckan, tills Lizette Risgaard avgick på söndagsmorgonen. Men det har varit två plågsamma dagar för fackföreningsrörelsen, säger Altinget.dk:s arbetsmarknadsredaktör.  Foto: Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix/TT

Det är en försvagad fackföreningsrörelse som saknar en ny ledare i en kritisk tid.

Det säger danska Altingets arbetsmarknadsredaktör Jakob Krarup Bjerregaard efter att Fagbevægelsens Hovedorganisations ordförande Lizette Risgaard valt att avgå på söndagen.

Beslutet följer på artiklar i Berlingske och Ekstra Bladet om den numera före detta fackföreningschefens gränsöverskridande beteende i form av sexuella trakasserier mot unga män inom fackföreningsrörelsen. Det är en fråga som försvagar FH:s trovärdighet.

Detta har hänt

Den absoluta toppfiguren i den danska fackföreningsrörelsen, FH:s (motsvarande svenska LO) ordförande Lizette Risgaard, erkände nyligen att hon betett sig olämpligt efter artiklar i danska medier om att hon agerat gränsöverskridande och opassande mot unga män inom dansk fackföreningsrörelse.

”Konkret har personerna upplevt oönskad fysisk beröring – till exempel att jag har haft handen på deras rygg för länge när jag har gett dem en kram, att jag har tagit dem på rumpan och dansat för nära dem – eller att jag på annat sätt har betett mig olämpligt i sociala sammanhang”, skrev Lizette Risgaard själv på Facebook.

62-åriga Lizette Risgaard har varit fackföreningsrörelsens högsta politiska ledare sedan 2015, då hon tog över efter föregångaren Harald Børsting.

 

– Fackföreningsrörelsens uppgift är bland annat att kämpa för bästa möjliga arbetsmiljö för sina medlemmar, och därför ser det naturligtvis väldigt illa ut för FH att det förekommer gränsöverskridande beteende i det egna huset. Och därtill med ordföranden som huvudperson.

– Visserligen tog det bara lite mer än två dagar från det att de första artiklarna kom ut sent på torsdagskvällen tills Lizette Risgaard avgick på söndagsmorgonen – men å andra sidan har det varit två smärtsamma dygn för fackföreningsrörelsen, säger Jakob Krarup Bjerregaard.

I vilket skick lämnar detta FH och fackföreningsrörelsen?

– Om man för ett ögonblick försöker bortse från själva det gränsöverskridande beteendet är det stora problemet att FH står utan ordförande, vid en tidpunkt då det verkligen behövs en, svarar arbetsmarknadsredaktören.

Viktiga förhandlingar om pensioner och löneökningar

Dagen före Lizette Riisgaards avgång banade Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S), tillförordnade försvarsminister Troels Lund Poulsen (V) och utrikesminister Lars Løkke Rasmussen (M) vägen för nya trepartsförhandlingar mellan regering, arbetsgivare och fackföreningsrörelsen i en debattartikel i Politiken.

En av de frågor som fackföreningsrörelsen kan påverka i dessa förhandlingar är regeringens omdebatterade förslag om att avskaffa pensionen. Det är en fråga av stor vikt för fackföreningsrörelsen, säger Jakob Krarup Bjerregaard.

Senare i år väntas också trepartsförhandlingar om genomförandet av en extraordinär löneökning för offentliganställda.

– Därför är det kritiskt att man står utan ordförande just nu, konstaterar Krarup Bjerregaard.

”Långt ifrån överstökad”

Redan på fredagen tog Lizette Risgaard time-out. Samtidigt beslutade man att inleda en extern rättslig utredning av ärendet. Men det räckte inte för att rädda ordförandeskapet.

– Under fredagen och lördagen drog ett stort antal av FH-förbunden tillbaka sitt stöd. Det är svårt att agera trovärdigt som ledare för FH när man har så många och så stora medlemsförbund emot sig, förklarar Jakob Krarup Bjerregaard.

Lizette Risgaards gränsöverskridande beteende ska enligt uppgift sträcka sig flera år tillbaka i tiden. Ändå är det först nu som det får konsekvenser. Men vem som möjligen visste något – och när – är ännu oklart. Svaret kommer förmodligen när rättsutredningen, som ska titta på både de specifika fallen kring Lizette Risgaards agerande och på FH:s egen hantering av ärendena, är klar.

– På så sätt är fallet långt ifrån över för FH-toppen, även om Lizette Risgaard nu avgår, bedömer arbetsmarknadsredaktören.

Risgaard antyder politiska motiv bakom avslöjanden

Lizette Risgaards beslut att avgå som ordförande tillkännagavs dagen före arbetarrörelsens internationella kampdag, första maj.

Under veckorna fram till första maj har det varit fokus på hur Socialdemokratins position varit försvagad då politiker på flera håll i Danmark inte har varit välkomna i den danska arbetarrörelsens talarstolar. Detta på grund av striden om avskaffandet av den danska nationella helgdagen Stora bönedagen. Men nu är det istället FH som står svagt när almanackan visar 1 maj.

– Det är ingen tvekan om att dagordningen och läget har förändrats väldigt snabbt, säger Jakob Krarup Bjerregaard.

I ett Facebook-inlägg skriver Lizette Risgaard att ”inte alla nyanser eller politiska motiv kommer fram när fall som det inträffade skickas genom mediernas kvarnar”.

Mellan raderna antyder hon att avslöjandet av hennes beteende kan vara politiskt motiverat, analyserar danska Altingets redaktör.

– Hon utvecklar dock inte vad hon menar mer konkret, och hon lägger inte heller fram några bevis för att så är fallet, tillägger han. 

 

Artikeln är översatt från Altinget.dk


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024