Om  
David Cameron

David Cameron återvänder – blir utrikesminister efter regeringskris

Storbritanniens tidigare premiärminister David Cameron, som låg bakom Brexit-omröstningen, blir ny utrikesminister i Rishi Sunaks regering.

David Cameron lämnar 10 Downing Street efter sitt möte med Rishi Sunak på måndagen.
David Cameron lämnar 10 Downing Street efter sitt möte med Rishi Sunak på måndagen.Foto: Maja Smiejkowska/AP/TT
Axel Hyttnäs Telin

David Cameron, som var Storbritanniens premiärminister från 2010 till 2016, återvänder till politiken som ny brittisk utrikesminister. Cameron var den som tog initiativ till en folkomröstning om EU-medlemskap 2016, vilket ledde till att landet 2020 lämnade EU. 

Inrikesminister Suella Braverman har fått sparken, vilket är orsaken till Rishi Sunaks regeringsrockad.

Enligt The Guardian får hon lämna sin post efter en debattartikel som hon publicerade i förra veckan, utan att rådfråga Sunak. I The Times anklagar hon polisen för att bemöta aggressiva demonstranter på högersidan på ett tufft sätt, medan de samtidigt ignorerar de propalestinska demonstranterna och deras ”nästan identiska” beteende.

Ny inrikesminister blir James Cleverly, som närmast har varit utrikesminister – rollen som David Cameron nu alltså tar över.

Flera andra ministrar lämnar regeringen – bland annat utbildningsminister Nick Gibb, hälsominister Will Quince och transportminister Jesse Norman. Vilka som tar över de posterna är i skrivande stund än så länge oklart.

Cameron: ”Skrämmande utmaningar”

I ett längre inlägg på X kommenterar David Cameron sin nya roll.

"Vi står inför en skrämmande rad av internationella utmaningar, inklusive kriget i Ukraina och krisen i Mellanöstern”, skriver Cameron.

Han skriver också att han ser Rishi Sunak som en stark och kapabel premiärminister, även om de har tyckt olika i enskilda frågor.

”Det kommer att vara en ära att tjäna vårt land tillsammans med vår hängivna personal på utrikesministeriet, och förse dem med det fortsatta ledarskap och stöd som de förtjänar.”

Nämnda personer

David Cameron

Utrikesminister Storbritannien
Master i filosofi, politik och ekonomi (Oxford, 1988)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024