Debatt

Dina siffror är ett misslyckande för Sverige, Malmer Stenergard

Sverige befinner sig i en lågkonjunktur. Sveriges näringsliv skriker efter kompentent personal. Att då som Maria Malmer Stenergard jubla åt minskade siffror för kvalificerad arbetskraftinvandring ter sig väldigt märkligt. Det skriver Niels Paarup-Petersen, utbildningspolitisk talesperson, Jonny Cato, migrationspolitisk och arbetsmarknadspolitisk talesperson och Elisabeth Thand Ringqvist, näringspolitisk talesperson. 

”Vad Malmer Stenergard inte verkar greppa, vilket framgår av hennes uttalande om att regeringens politik som ”fokuserar mycket på högkvalificerad och kvalificerad arbetskraftsinvandring redan har effekt”, är att sifforna i själva verket innebär att tillgången till kompetens minskar”, skriver C-ledamöterna.
”Vad Malmer Stenergard inte verkar greppa, vilket framgår av hennes uttalande om att regeringens politik som ”fokuserar mycket på högkvalificerad och kvalificerad arbetskraftsinvandring redan har effekt”, är att sifforna i själva verket innebär att tillgången till kompetens minskar”, skriver C-ledamöterna.Foto: Christine Olsson/TT, Pressbilder
Niels Paarup-Petersen
Jonny Cato
Elisabeth Thand Ringqvist
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Att hitta rätt kompetens är den enskild största utmaningen för Sveriges företag. Med en tuff ekonomisk situation i landet behöver våra företag regeringens stöd för att få de bäst möjliga förutsättningarna att växa och utvecklas.

I stället jublar regeringen över att högkvalificerat kompetens lämnar landet på grund av regeringens politik. 

Svenska företag är inte övertygade  

Sverige befinner sig i en lågkonjunktur som slagit hårt mot det svenska näringslivet. Allt fler varsel och ett accelererande antal konkurser vittnar om en tydligt försvagad arbetsmarknad. Under årets första kvartal drabbades flest antal anställda av konkurs på hela 15 år. Arbetslösheten har ökat hejdlöst, och företagsledare protesterar högt om att regeringens nya lönegolv hindrar industrins tillväxt.

Hela 56 procent av företagen anger de har svårt att rekrytera personal med rätt kompetens.

I detta oroliga läge tränger dock en ljusglimt igenom: prognoser om stärkt konjunktur och påbörjad ekonomisk återhämtning inom en nåbar framtid. Men svenska företag är inte övertygade. Vägen till återhämtning är lång, och många har en negativ förväntan på hur deras verksamhet kommer att utvecklas under året. Bland de tillväxthinder som företagen anser stå i vägen för expansionsmöjlighet, är ett särskilt återkommande – rekryteringssvårigheter.

I nya rapporter från Svenskt näringsliv framgår det tydligt att just rekrytering är den största utmaningen för näringslivet framåt. Hela 56 procent av företagen anger de har svårt att rekrytera personal med rätt kompetens.

Lögner, Malmer Stenergard?

Tillgången till kompetens har alltså aldrig varit viktigare. Samtidigt presenterade arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson nyligen att Sverige blivit det EU-land med fjärde högst arbetslöshet. Dagen efter, den 8 augusti, meddelade migrationsminister Maria Malmer Stenergard nya migrationssiffror. Hon redogjorde för hur fler utvandrar än invandrar till Sverige för första gången på över 50 år.

Att människor kommer till Sverige för att arbeta är en viktig aspekt för att få bukt med kompetensbristen. Många företag, oavsett utbildnings- och kompetenskrav, är beroende av arbetskraftsinvandringen. Svenskt näringslivs rapport Utländska experter och produktiviteten i svenska företag visar att företag som anställer utländsk expertis ökar sin produktivitet mer än företag som inte gör det. Genomgående pekar resultaten på att arbetskraftsinvandrare med expertkunskaper gynnat svenska företag, och således också Sverige. 

Därför suckade vi högt efter migrationsministerns pressträff när vi såg det moderata och sverigedemokratiska följetåget på sociala medier, som inte bara innehöll jubel och hurrarop – utan också lögner. Vad Malmer Stenergard inte verkar greppa, vilket framgår av hennes uttalande om att regeringens politik som ”fokuserar mycket på högkvalificerad och kvalificerad arbetskraftsinvandring redan har effekt”, är att sifforna i själva verket innebär att tillgången till kompetens minskar. Det är en mycket märklig sak att jubla åt, och förvränga.

Ett misslyckande för Sverige 

På sociala medier har fler än en moderat riksdagsledamot stolt konstaterat att den högkvalificerade arbetskraftsinvandringen ökar. Det är en lögn – faktum är att hittills i år har den minskat med mer än 1 000 personer till yrken som har krav på högskolekompetens.

Om Malmer Stenergard, tillsammans med sitt parti och samarbetspartiet SD, hade kikat närmare på Migrationsverkets arbetstillståndssiffror (från samma statistik som ministern presenterade den 8 augusti), hade de kanske upptäckt att vi nu får hit färre med chefskompetens, högskolekompetens, för att inte tala om branschkunskap.

För Centerpartiet är det tydligt att statistiken för arbetskraftsinvandring är ett misslyckande för Sverige. I ett läge där vi på alla sätt skulle behöva stärka landets attraktionskraft och locka arbetskraftsinvandrare, får regeringens politik motsatt effekt.

Nu, mer än någonsin, behöver regeringen få människor som kan välja att bo var som helst i världen att välja att arbeta i just Sverige.

Nämnda personer

Maria Malmer Stenergard

Utrikesminister (M), ledamot i partistyrelsen
fil. kand. i systemvetenskap (Lunds uni., 2002), jur. kand (Uppsala uni., 2008)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024