E-handel av läkemedel ökar – Sverige minst reglerat i Norden

En ny rapport visar att svensk onlineförsäljning av läkemedel har skjutit i höjden till skillnad från våra nordiska grannländer. Detta förklaras med att Sverige har det mest liberaliserade regelverket kring hur läkemedel får säljas via e-handel i Norden, något som författarna rekommenderar de övriga nordiska länderna att eftersträva. 

– Den svenska modellen för handel med läkemedel lyfts fram som ett argument för regeländringar i de andra länderna, speciellt i Finland, säger Leif Nordqvist, som varit det svenska Konkurrensverkets representant i utredningen, till tidningen Insikt Medicin.
<h3>&nbsp;</h3>
– Den svenska modellen för handel med läkemedel lyfts fram som ett argument för regeländringar i de andra länderna, speciellt i Finland, säger Leif Nordqvist, som varit det svenska Konkurrensverkets representant i utredningen, till tidningen Insikt Medicin.

 

Foto: Pontus Lundahl/TT
Rebecka Prahl

En ny rapport från de nordiska konkurrensverken visar att regelverken kring hur läkemedel får säljas skiljer sig åt mellan de nordiska länderna. Sverige, som har de mest liberaliserade reglerna, har störst e-handel med läkemedel. Finland har det mest restriktiva regelverket och minst e-handel med läkemedel.

Svenska modellen

Vi säger inte att marknaden för handel med läkemedel fungerar perfekt i Sverige, men det finns inget regelverk som hindrar utvecklingen. Det är viktigt att det finns tillgång till läkemedel, och att det finns både fysiska butiker och e-handel att välja mellan.

Leif Nordqvist

I Sverige har onlinehandeln för läkemedel ökat lavinartat, en trend som inte ses hos resten av de nordiska länderna, skriver Insikt Medicin. Enligt rapporten säljs 6 procent av alla läkemedel i Sverige online. Finland är det land som skiljer sig mest från Sverige. Där står onlineförsäljningen av läkemedel för mindre än 1 procent.

– Den svenska modellen för handel med läkemedel lyfts fram som ett argument för regeländringar i de andra länderna, speciellt i Finland, säger Leif Nordqvist, som varit det svenska Konkurrensverkets representant i utredningen, till tidningen.

Skillnader i regelverken

Enligt rapporten beror den avvikande utvecklingen mellan länderna på skillnaderna i ländernas regelverk.

Medan de andra nordiska länderna har fler regleringar, har Sverige sedan apoteksreformen 2009 inga hinder för att starta handel med läkemedel online, bortsett från att förskrivare inte får driva apoteksverksamhet.

Rekommendationer

Författarna till rapporten föreslår att resten av de nordiska länderna bör förändra sina regelverk för att kunna främja mer e-handel med läkemedel.

– Vi säger inte att marknaden för handel med läkemedel fungerar perfekt i Sverige, men det finns inget regelverk som hindrar utvecklingen. Det är viktigt att det finns tillgång till läkemedel, och att det finns både fysiska butiker och e-handel att välja mellan. Det visar inte minst pandemin där många vill handla hemifrån för att undvika smitta och att många fortfarande föredrar den fysiska butiken, säger Leif Nordqvist till Insikt Medicin.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024