Ekonomipriset till Harvard-professor – har forskat om kvinnor på jobbmarknaden

Claudia Goldin, professor i ekonomi vid Harvarduniversitetet, tilldelas årets ekonomipris till Alfred Nobels minne.

Axel Hyttnäs Telin

Harvard-professorn Claudia Goldin har i flera decennier forskat kring kvinnors roll på arbetsmarknaden.

Hennes forskningsresultat har bland annat visat hur p-pillret har skyndat på antalet kvinnor som utbildar sig, och hur barnafödande påverkar kvinnors ställning på arbetsmarknaden. I sitt arbete har hon använt sig av över 200 år av amerikansk data.

För sina insatser belönar nu Kungliga Vetenskapsakademien henne med Sveriges riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne.

– Tack vare Claudia Goldins banbrytande forskning vet vi mycket mer om de underliggande faktorerna och vilka hinder som kan behöva undanröjas i framtiden, säger Jakob Svensson, ordförande för ekonomipriskommittén, i ett pressmeddelande.

Mycket i inkorgen

Claudia Goldin är den tredje kvinnan någonsin som får priset, sedan starten 1969. Hon är också den första kvinnan som ensam tilldelas utmärkelsen.

– Det känns väldigt, väldigt bra förutom det faktum att jag har ungefär 150 olästa mejl i min inkorg att läsa nu, säger hon till TT.

– Det betyder mycket att få priset eftersom det är ett erkännande för att långsiktig förändring för kvinnor har stor betydelse.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024