Altinget logo
Profile
Logga in
Logga in med SSOGlömt ditt lösenord?
Prenumerera
Debatt

EU behöver bli mer företagarvänligt och mindre klåfingrigt

För att stärka Europas konkurrenskraft måste regelbördan för företag minskas snabbt och märkbart, skriver Patrick Krassén, policychef och näringspolitisk expert och Erik Östman, näringspolitisk expert på Företagarna.

”EU-institutionerna bör bli bättre på att beakta principerna om proportionalitet och subsidiaritet och fokusera på åtgärder med tydligt europeiskt mervärde”, skriver debattörerna.
”EU-institutionerna bör bli bättre på att beakta principerna om proportionalitet och subsidiaritet och fokusera på åtgärder med tydligt europeiskt mervärde”, skriver debattörerna.Foto: Pressbild/Företagarna
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Vi närmar oss ett EU-val vars resultat kommer att ha enorm betydelse för Europas chans att bli rikare, innovativare och mer företagsamt. Som företrädare för Sveriges största organisation för företagare vill vi uppmana våra politiska kandidater att använda sina kommande mandat i EU-parlamentet för ett gynnsamt företagsklimat i Sverige och Europa.

Altingets gratis nyhetsbrev

EU och dess inre marknad är av enorm betydelse för den svenska ekonomin i allmänhet och många svenska företag i synnerhet. Samtidigt är den inre marknaden fortsatt präglad av många ologiska regelverk och alltför hämmande lagstiftning.

För att stärka Europas konkurrenskraft måste regelbördan för företag minskas snabbt och märkbart.

Därför var det glädjande när kommissionen förra året tillkännagav en plan för att minska företagens rapporteringsskyldighet med 25 procent. Det är en bra start för att minska den överdrivna bördan för företag. Många nuvarande lagstiftningsförslag går dock i motsatt riktning och lägger till ytterligare bördor. För att stärka Europas konkurrenskraft måste regelbördan för företag minskas snabbt och märkbart.

Därför vill vi se dessa åtgärder för ett mer företagarvänligt och mindre klåfingrigt EU

Småföretagens villkor måste vara vägledande princip

Små och medelstora företag (SME) utgör mer än 99 procent av företagen och är därigenom ryggraden i Europas och Sveriges näringsliv. Lagstiftning bör därför alltid utformas med tanke på dessa företags behov och kapacitet. Principen ”Think small first” bör tillämpas på alla lagförslag, och påverkan på små medelstora företag behöver beaktas genom hela lagstiftningsprocessen.

Att förbättra regelprocessen handlar inte om att skapa fler eller färre lagar, utan om att skapa effektiva regler som ger tydliga fördelar och minimerar kostnaderna för att uppnå önskade politiska mål. Särskilt inom miljölagstiftningen behövs förenklingar, bördereduktion och i vissa fall avreglering.

Företagsrelevanta konsekvensanalyser i lagförslag

SME-testet är en del av kommissionens konsekvensanalys och bör genomföras noggrant för att belysa hur nya lagar påverkar små företag. Konkurrenskraftskontrollen, som analyserar effekterna på kostnads- och priskonkurrenskraft, internationell konkurrenskraft, innovationskapacitet och SME-konkurrenskraft, måste utföras systematiskt och baseras på tillförlitliga data.

En tidig och omfattande involvering av alla viktiga företagsrepresentanter samt transparenta procedurer för välarrangerade samrådsprocesser ökar acceptansen för nya lagar och underlättar deras genomförande.

Fokusera på proportionalitet, subsidiaritet och europeiskt mervärde

EU-institutionerna bör bli bättre på att beakta principerna om proportionalitet och subsidiaritet och fokusera på åtgärder med tydligt europeiskt mervärde. Måttet ”European Added Value”, som visar huruvida det finns fördelar med att fatta politiska beslut EU-gemensamt i stället för på medlemsstatsnivå, bör tillämpas genomgående.

När reglering på EU-nivå är nödvändig bör man analysera från fall till fall vilket rättsligt instrument (direktiv eller förordning) som är mest lämpligt.

Stärk den inre marknaden

SOLVIT, EU:s problemlösningsnätverk för den inre marknaden, är ett essentiellt verktyg för att förbättra den inre marknadens funktion och måste stärkas. Oavslutade men välgrundade SOLVIT-ärenden bör prioriteras och påskyndas av kommissionen. Förslaget om att inrätta ett kontor för inre marknadsfrågor i varje medlemsland bör likaså ges prioritet.

Vi på Företagarna kommer att fortsätta att lyfta dessa frågor och arbeta för ett starkare och mer hållbart företagsklimat i Sverige och Europa. Vi uppmanar alla politiker att ta dessa punkter i beaktande inför EU-valet, för att säkerställa att vi skapar en framtid där svenska företag kan blomstra.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024