EU-ledare skärper insatser på Medelhavet

TOPPMÖTE. EU:s ledare vill öka unionens räddningsinsatser och bekämpa människosmugglare på Medelhavet. Intresset för att skapa mer lagliga vägar in i unionen är dock fortsatt ljumt.

Per-Anders Sjögren

Efter den senaste katastrofen där återigen hundratals människor har drunknat på flykt till Europa kallade EU:s ordförande Donald Tusk till ett toppmöte för att få till stånd mer kraftfulla åtgärder från unionens sida. Ett resultat av mötet blir att de insatser som sker via EU:s gränsbyrå Frontex, Operation Triton och Poseidon, kommer att få kraftigt ökade medel de kommande åren, enligt deklarationen från mötet. Och tanken är att de ska hamna i nivå med en tidigare italiensk insats som bidragit till att rädda livet på flera tusen flyktingar under förra året.

EU:s stats- och regeringschefer har även åtagit sig att deras länder ska skicka fartyg, flygplan, helikoptrar och personal till Medelhavet för att bistå i räddningsinsatser. Från svensk sida kan det bli aktuellt att via Kustbevakningen skicka flyg eller fartyg. Det beror på vilka resurser som Frontex efterfrågar, enligt regeringen.

Dessutom ska EU inleda ett pilotprojekt för att förmå fler EU-länder att ta emot kvotflyktingar.  Sverige vill även driva på övriga EU-länder för att skapa fler lagliga vägar in i EU så att människor slipper hamna i händerna på människosmugglare och riskera livet. Statsminister Stefan Löfven lyfte den frågan på mötet, men fick inget större gehör för detta från övriga länder.

– Jag tog upp frågan och nu är den initierad, men vi kom inte längre i dag, sade Löfven efter toppmötet.

Nästa steg i den frågan är EU-kommissionens migrationspaket som ska lämnas i maj.

– Då kommer Sverige att fortsätta att driva på för att få fler EU-länder att ta ansvar. Fler måste göra mer, sade Löfven på en pressträff.

Enligt toppmötet ska flyktingsmugglare stoppas genom ett ökat polissamarbete. En del i detta kan vara att beslagta och förstöra de båtar som smugglarna använder. Det finns dock en del juridiska implikationer kring detta som måste redas ut.

Dessutom ska EU öka sitt stöd till länder som Tunisien, Egypten, Sudan, Mali och Niger för att dessa ska övervaka sina gränser för att på så sätt stoppa flyktingströmmar.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024