Fastighetsmiljardär ny storägare i Academedia – rasar på börsen

På tisdagskvällen blev det offentligt att fastighetsmiljardären Roger Akelius köper Mellby gårds hela innehav i Academedia AB. Efter beskedet har aktiekursen rasat med 15 procent på Stockholmsbörsen. 

Nu får Academedia en ny storägare.
Nu får Academedia en ny storägare.Foto: Jessica Gow/TT
Albin Bohlin

Mellby gård AB har varit största ägare i utbildningsföretaget Academedia sedan 2017.

– Vi har inte haft några planer på att sälja vårt innehav i Academedia, men efter våra diskussioner med Roger Akelius känner vi stor trygghet i att bolaget får en ny ansvarsfull huvudägare med betydande engagemang och resurser att utveckla verksamheten vidare, säger Mellby gårds vd Johan Andersson i ett pressmeddelande.

Roger Akelius berättar för Dagens industri (Di) hur han bjöd far och son Andersson till Spanien, där han bor, för att äta torsk och berätta om pedagogiska metoder som han har utvecklat. Och nu står det klart att han köper Mellby gårds hela innehav i Academedia.

– Min dröm är att kunna visa att tusentals fler elever är godkända efter nian, att tusentals fler klarar högskoleprovet, att barn till invandrare kan skriva och räkna på svenska och att mobbningen i skolor minskas radikalt, säger han till Di.

Rasar på börsen

Affären uppgår till cirka 1,68 miljarder, vilket motsvarar 24,4 procent av samtliga aktier i företaget. Akelius foundation blir därmed den största aktieägaren i skolföretaget som består av drygt 700 skolenheter och 188 000 utbildningsplatser. Men att det skulle handla om affärsmässiga vinster, det avfärdar Roger Akelius.

– Jag ser den här investeringen som en donation, säger han till Di.

I ett mejl efter intervjun skriver Akelius till Di att ”om [han] får bestämma så blir det ingen utdelning. Generellt är utdelning en brist i matematikkunskaper. För friskolor är det viktigare att hjälpa lärare och elever än att ge utdelning”.

Sedan beskedet kom har Academedias aktiekurs rasat på Stockholmsbörsen. Enligt Expressen har den fallit med 15 procent under onsdagen. 


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024