Förslag på ersättning till tvångssteriliserade vid årsskiftet

ERSÄTTNINGAR. Vid årsskiftet kan det bli klart hur mycket pengar personer som steriliserats till följd av tidigare krav i könstillhörighetslagen ska få i ersättning. Då lämnar utredaren Erna Zelmin-Ekenhem det förslag som ska vara vägledande för regeringens proposition. 

Erna Zelmin-Ekenhem arbetar med att ta fram underlag för lagförslaget om ersättning till tvångssteriliserade.
Erna Zelmin-Ekenhem arbetar med att ta fram underlag för lagförslaget om ersättning till tvångssteriliserade.Foto: Arbetsmijöverket

I våras stod det klart att personer som tvingats att sterilisera sig för att få byta juridiskt kön ska få ersättning av staten. Sjukvårds- och folhälsominister Gabriel Wikström (S) meddelade att staten bör be om ursäkt och ge dessa personer en ekonomisk ersättning, ett förslag som har en bred majoritet bland riksdagspartierna.

LÄS MER: Riksdagsmajoritet för ursäkt till tvångssteriliserade

Erna Zelmin-Ekenhem, generaldirektör för Arbetsmiljöverket, har fått i uppdrag från socialdepartementet att se över hur mycket ersättning som kan bli aktuell och vilken myndighet som ska sköta administration och utbetalning av pengarna. Hennes underlag ska publiceras i en departementspromemorian under nästa år och sjukvårds- och folkhälsominister Gabriel Wikström (S) hoppas att ett lagförslag kan vara på plats 2018.

– Det som ligger i mitt uppdrag är att se över hur kretsen ska avgränsas, vilka menar man ska omfattas av den här ersättningen, säger Erna Zelmin-Ekenhem till Altinget.

300 000 skäligt enligt RFSL

De tidigare ersättningarna till tvångssteriliserade som det togs beslut om 1999 låg på 175 000 kronor. RFSL anser att 300 000 kronor per person är en rimlig summa för ersättning. Siffran baseras på svenskt skadeståndsrätt och att staten kränkt den personliga integriteten i strid med grundlag och Europakonvention. Zelmin-Ekenhem vill inte kommentera om den summan ligger nära det förslag som hon själv kommer att framföra i det underlag som hon ska vara klar med senast till årsskiftet.

– Det är en av de frågor jag måste titta på men jag har inga kommentarer i den delen just nu. Jag ser över vilken summa regeringen skulle kunna motivera men slutligen är det socialdepartementet som bestämmer beloppet.

RFSL har klargjort att om summan blir avsevärt lägre än 300 000 kronor – då är organisationen redo att stämma staten. En stämningsansökan med åtta pilotfall ligger redan klar.

LÄS MER: RFSL: "Under den förra regeringen hade vi åtminstone debatt"

 

 

Dokumentation

Tvångssteriliseringar

  • Från och med 1 januari 2013 är sterilisering i samband med könskorrigering inte längre tillåtet i Sverige. Då gick kammarrättens dom som konstaterade att kravet strider mot regeringsformen och Europakonventionen igenom.
  • Sommaren 2013 togs även kravet om sterilisering vid könskorrigerande operation bort i lagtexten.
  • I juni 2014 lämnade 142 personer via bland annat RFSL ett krav på skadestånd till Justitiekanslern.
  • 28 juni 2013 uppmanade Europarådets parlamentariska församling sina medlemsländer att förbjuda all påtvingad sterilisering och att ge personer som utsatts för det ekonomisk ersättning.
  • I maj 2013 röstade riksdagen igenom att steriliseringskravet skulle tas bort ur könstillhörighetslagen. 

Nämnda personer

Erna Zelmin

Tidigare Generaldirektör Arbetsmiljöverket
Jur. kand (Stockholms uni., 1983)

Gabriel Wikström

Nationell samordnare Agenda 2030
Statskunskap och nationalekonomi (Uppsala uni., 2007-)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024