Fullspäckat Almedalsschema för ministrarna

Heta stolen, paneler och invigningstal. Det är intensiva dagar i Visby för ministrarna som ansvarar för hälsofrågor på socialdepartementet. Mest att göra har sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD). 

Både Jakob Forssmed och Acko Ankarberg Johansson begår Almedalspremiär i rollen som statsråd.
Både Jakob Forssmed och Acko Ankarberg Johansson begår Almedalspremiär i rollen som statsråd.Foto: Fredrik Sandberg/TT
Linda Berglund

Det officiella Almedalsprogrammet uppdateras kontinuerligt, men med mindre än en vecka kvar till invigningen börjar det bli klart med vilka frågor ministrarna ska ägna sig åt. 

Sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson har 16 programpunkter eller evenemang bokade enligt pressekreterare Joel Apelthun. 

Läs också

På listan finns invigningstal i Folkhälsodalen, utfrågning om vad hon vill med vården, statlig styrning, sjuksköterskors kompetens, precisionsmedicin, kömiljard och läkemedelsbrist.

Fakta

Acko Ankarberg Johanssons (KD) program i urval

  • Tisdag 27 juni: Invigningstalar, Folkhälsodalen 
  • Onsdag 28 juni:
    Vad vill sjukvårdsministern med vården, Dagens Medicin.
    Väck med väntetiderna, Vårdföretagarna
  • Torsdag 29 juni:
    Vilken styrning ger vård på lika villkor?, Smer
    Den globala utvecklingen av precisionsmedicin, Uppsala universitet med flera.
  • Fredag 30 juni:
    Vad vill politikerna ska ske inom hälso- och sjukvårdsområdet, Lif med flera.
    Ni hjälpte oss att överleva, men hur ska vi leva, Svenska Barnläkarföreningen.

”Jag vet att nationell styrning av vården och den parlamentariska utredning vi nyligen presenterade kommer att diskuteras på flera arrangemang. Det ska såklart bli intressant att få höra reaktioner och synpunkter på de direktiv vi tagit beslut om. Jag ser också alltid fram emot att träffa patienter och patientföreträdare på plats. Deras perspektiv är avgörande för en god vård”, svarar Acko Ankarberg i ett mejl till Altinget. 

Almedalsveteran

Socialminister Jakob Forssmed (KD) ska bland annat tala i samband med att Ing-Marie Wieselgrens stiftelse uppmärksammas. Han är Almedalsveteran som varit på plats mer än 20 gånger, men det blir premiär som statsråd.

”Vi måste prata mer om barn och ungas hälsa, att så många upplever att de mår dåligt och känner oro eller tycker att tillvaron är meningslös. Det är något jag själv kommer att lyfta i flera av de olika sammanhang jag medverkar i under Almedalsveckan”, skriver han till Altinget.

Han fördelar sin tid mellan psykisk hälsa, civilsamhällesfrågor och idrottsfrågor och har åtta programpunkter i det officiella programmet.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024