Henrik Dam Kristensen ny president för Nordiska rådet

Danmarks tidigare arbetsmarknadsminister tar över presidentposten under det danska ordförandeskapet.

Ola Hjalmarsson

Henrik Dam Kristensen valdes till ny president under rådets session i Reykjavik. Under sessionen utsågs även Mikkel Dencker, folketingsmedlem för Dansk Folkeparti, till vicepresident.

I sitt tacktal fokuserade Henrik Dam Kristensen på den säkerhetspolitiska situationen i det nordiska närområdet.

– Vår region kännetecknas fortsatt av stabilitet. Men utvecklingen de senaste åren med Rysslands agerande i Ukraina och längs Nordens gränser ställer nya krav på det nordiska utrikes- och försvarssamarbetet. Det håller på att utvecklas till ett nödvändigt komplement till Nato. Och det står inte i motsättning till Nato, sade Henrik Dam Kristensen i sitt tacktal.

Det danska ordförandeskapet planerar att under 2016 anordna en stor konferens med fokus på det nordiska försvarssamarbetet och på utmaningarna i Arktis.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024