Hon är Årets sjuksköterska i palliativ omvårdnad

Kerstin Ivéus är barnsjuksköterska på Lilla Erstagårdens barn- och ungdomshospice och har utsetts till Årets sjuksköterska i palliativ omvårdnad 2020.

För cirka elva år sedan startade hon tillsammans med en kollega upp syskonstödet på Lilla Erstagårdens barn- och ungdomshospice. De ingår i dag i ett nätverk med andra syskonstöd i Sverige.

Sorgebearbetning för syskon

Ivéus arbetar 50 procent med barnpalliativ vård och 50 procent som syskonstödjare. Därutöver har hon startat upp sorgebearbetningsgrupper som riktar sig till syskon i åldrarna 7 till 19 år.

– Det känns jättefint att den barnpalliativa vården lyfts på det här sättet. Runt 500 barn dör i Sverige varje år, och väldigt många som påverkas. När ett barn går bort måste livet göras om och en ny mening skapas. Ofta är det syskonen som får bli den enda meningen för föräldrar, och det kan vara väldigt tungt. Att får arbeta med att hjälpa just syskonen känns väldigt viktigt, säger Ivéus till Dagens Medicin.

Utmärkelsen Årets sjuksköterska i palliativ omvårdnad 2020 delas ut av föreningen Sjuksköterskor för palliativ omvårdnad.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024