Debatt

Ikem: Förbjud all förbränning av plast

Energimyndigheten vill att plastproducenterna ska betala en skatt för att finansiera CCS (koldioxidinfångning och lagring) på svensk avfallsförbränning. Men att beskatta plast som går upp i rök är inte bara en dålig idé – det skiftar fokus från de verkliga problemen inom avfallshantering, skriver Jonas Hagelqvist, vd, och Henrik Oxfall, plastexpert, Ikem.

<div>”En hållbar och cirkulär framtid är möjlig, men det kräver politiskt mod. Varför ska vi fortsätta investera i gammal teknik som binder oss till fossilt beroende när alternativen redan finns?”, frågar sig debattörerna.&nbsp;</div>
”En hållbar och cirkulär framtid är möjlig, men det kräver politiskt mod. Varför ska vi fortsätta investera i gammal teknik som binder oss till fossilt beroende när alternativen redan finns?”, frågar sig debattörerna. 
Foto: Anders Wiklund/TT, IKEM/Pressbilder
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Sverige har en skamligt låg återvinningsgrad för plast. Istället för att plasten återvinns, eldar kommunerna upp 1,1 miljoner ton plast varje år för att ge värme till hushållen. Koldioxidutsläppen uppgår till totalt 2,4 miljoner ton.

Nu får det vara nog.

Att fortsätta elda plast för att värma hushåll innebär att industrin varje dag förlorar värdefull råvara – plast som kunde ha ingått i en cirkulär ekonomi för nya varor och material. Dagens avfallshantering håller fast industrin i ett fossilt beroende. Förbränningen av plast måste förbjudas.

Motverkar klimatnyttan 

Ikem, som företräder svensk plastindustri, ställer sig bakom principen om att ”förorenaren betalar”. Men faktum är att plastföretagen redan tar sitt kostnads- och miljöansvar. Företag som sätter plastförpackningar på marknaden betalar ett producentansvar, en avgift som täcker både insamling och återvinning.

Men att införa en skatt på återvinningsbara förpackningar för att finansiera förbränning är kontraproduktivt. Det motverkar klimatnyttan med återvinning.

Nyligen antogs en förordning om förpackningar som innebär att alla förpackningar ska vara återvinningsbara och dessutom innehålla återvunnen plast. Det är ett politiskt styrmedel som Ikem stödjer. Men att införa en skatt på återvinningsbara förpackningar för att finansiera förbränning är kontraproduktivt. Det motverkar klimatnyttan med återvinning.

Det finns idag stora utmaningar med felsorterat hushållsavfall. Vi menar att styrmedel borde riktas mot konsumenternas felsortering, eller ännu hellre mot kommunerna som faktiskt har ansvar för hushållsavfallet. För när återvinningsbar plast hamnar i soporna, är det en förlust för hela samhället och en missad möjlighet att bygga en hållbar framtid.

Finns bättre alternativ 

För att Sverige ska nå nettonoll år 2045 måste kemi- och plastindustrin ersätta den fossila råvaran med bland annat återvunnen plast. Detta kräver en dramatisk ökning av både mekanisk och kemisk återvinning av plastavfall och att kommunala bolag omedelbart slutar investera i nya förbränningsanläggningar.

Det finns helt enkelt bättre alternativ för avfallshantering. Kommunerna, som ansvarar för hushållens avfallshantering och felsortering, behöver ta ett mycket större ansvar för att öka utsorteringen av plast och för sina klimatinvesteringar.

Dags att sätta planetens bästa främst 

En hållbar och cirkulär framtid är möjlig, men det kräver politiskt mod. Varför ska vi fortsätta investera i gammal teknik som binder oss till fossilt beroende när alternativen redan finns?

Politiker och beslutsfattare måste våga ta steget och prioritera återvinning och innovation framför kortsiktiga vinster från förbränning. Vår industri är beredd att ta vår del av ansvaret.

Ikem kräver nu en total omställning av avfallshanteringen, där fokus skiftar från förbränning till återvinning. Det är hög tid att sätta Sveriges och planetens framtid först.

Nämnda personer

Jonas Hagelqvist

Vd IKEM
jur. kand. (Stockholms uni. 1999)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024