Ingen sammanslagning av Svensk Energi och Svensk Fjärrvärme

Förslaget att skapa en ny gemensam branschorganisation föll på Svensk Energis extrainsatta stämma.

Ola Hjalmarsson

Röstutfallet, 77 för och 44 emot, räckte inte för att förslaget om att slå ihop de två branschorganisationerna skulle gå igenom. Det hade krävts två tredjedelars majoritet för att få till stånd ett beslut och därmed saknades fyra röster.

Vid en första omröstning i oktober sa medlemmarna ja till styrelsens förslag på en sammanslagning. Men oenigheter kring den regionala verksamhetens hantering i stadgarna innebar att förslaget inte kunde få en kvalificerad majoritet på tisdagens stämma.

– Tyvärr fick inte vårt gemensamma förslag tillräckligt stöd från Svensk Energis medlemmar i den andra omröstningen, vilket jag och styrelsen beklagar. Vi såg ett tydligt behov av en ny gemensam förening baserad på en helhetssyn på samhällets energisystem. Det arbete vi tillsammans gjort med medlemsföretagen i båda föreningarna har ändå varit viktigt för att öka samsynen i branschen och möta en energimarknad i stark förändring, kommenterar Anders Östlund, ordförande för Svensk Fjärrvärme, i ett pressmeddelande.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024