Debatt

Jacobsson (KD): Upprätta en nationell insatsstyrka för brand

DEBATT. Kommuner har inte möjlighet att hålla brandflyg och helikoptrar. Därför behöver den nationella förmågan stärkas för att bistå den kommunala räddningstjänsten, skriver Magnus Jacobsson (KD).

Foto: Riksdagen
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Av: Magnus Jacobsson (KD)
riksdagsledamot

Jag har som kommun- och regionpolitiker vid två olika perioder varit ledamot i Uddevalla kommuns krislednings samt räddningsförbundsorganisation (2006-2010 Uddevalla räddningstjänst, 2014-2018 Räddningsförbundet mitt Bohuslän). Under dessa tillfällen har jag varit med när det pågått större bränder i Sverige samt inom vårt eget närområde. Denna erfarenhet gör att jag utifrån ett lokalt perspektiv har noterat hur svårt det är att bemanna upp en korrekt organisation som klarar allt ifrån ”vanliga” bränder till det som drabbade Sverige under sommaren 2018. 

Nationell insatsstyrka

Dagens kommunala samt delregionala ansvar fungerar väl i de absolut flesta fall men när vi drabbas av stora bränder på flera platser har inte kommunerna möjlighet att dimensionera samt hålla exempelvis brandflyg och helikoptrar i beredskap. De flesta kommuner har inte heller möjlighet att införskaffa specialfordon som kostar kapital och enbart används vid extremt sällsynta tillfällen. Denna insikt i kombination med faktumet att vi har haft ett antal svåra brandsituationer där andra länder har bistått Sverige gör att jag har lagt en motion i riksdagen avseende behovet av att ”Upprätta en nationell insatsstyrka för brand”. 

Finns liknande exempel

Inom exempelvis polisen finns en nationell insatsstyrka som kan sättas in vid extremt svåra brottssituationer. Inom försvaret har man specialförband som kan agera vid svårare operationer på samma sätt behöver vi någon form av insatsstyrka som kan bistå de kommunala räddningsorganisationerna vid större bränder eller andra katastrofer.

En nationell insatsstyrka som hanteras av exempelvis Försvarsmakten och är placerad vid någon av våra flygflottiljer kan införskaffa specialfordon, helikoptrar samt flyg som kan rekvireras av de kommunala räddningsorganisationerna vid behov. Är räddningsstyrkan placerad på en flygflottilj kan den även delta i den dagliga driften och övningsverksamheten på basen vilket gör att organisationen får möjlighet att öva samt praktisera den egna förmågan även när inga stora operationer på går. 

Kommer att brinna igen

En nationell insatsstyrka som hanteras av exempelvis Försvarsmakten och är placerad vid någon av våra flygflottiljer kan införskaffa specialfordon, helikoptrar samt flyg som kan rekvireras av de kommunala räddningsorganisationerna vid behov.

Sverige är ett stort land med oerhört mycket skog, allt talar därför för att vi även i framtiden kommer att få se skogsbränder liknande de som skedde under sommaren 2018. Vi bör därför agera för att förstärka vår nationella förmåga att hantera stora bränder och andra katastrofer.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024