Lag om glasögonbidrag anses onödig

HJÄLPMEDEL. Regeringens lagförslag om att införa ett särskilt statligt bidrag för glasögon till barn tilltalar inte Centern, Kristdemokraterna och Liberalerna. De tre partierna anser att bidraget av olika anledningar är onödigt och olämpligt.

Johanna Alskog

Det finns bättre sätt att hjälpa den som inte har råd att betala sitt barns glasögon än att införa ett särskilt statlig bidrag. Det är Liberalernas reaktion på regeringens proposition om glasögonbidrag till barn mellan 8 och 19 år. Höjt bostadsbidrag, höjd riksnorm för försörjningsstöd och underhållsstöd eller ett högkostnadsskydd skulle vara mer träffsäkra åtgärder, skriver Liberalerna i sin motion.

Dessutom påminner partiet om att regeringen nyligen tillsatte en utredning vars syfte är just att se över regelverken för hjälpmedel "Regeringen bör skyndsamt ge utredningen ett tilläggsdirektiv om att också överväga lämpliga former för subventioner av glasögon till barn och unga. Där bör även stödformernas förhållande till regelverket för vårdbidrag belysas." skriver Liberalerna.

Små barn får redan bidrag

I dag har alla landsting ett bidrag till glasögon för barn mellan 0 och 7 år, barn och unga upp till 19 år däremot får endast bidrag i fem av landstingen.

Regeringen vill försäkra sig om att alla barn och unga upp till 19 år har tillgång till ett glasögonstöd och har avsatt 120 miljoner kronor för år 2016. Glasögonstödet är en del i budgetöverenskommelsen med Vänsterpartiet. Bidraget ska uppgå till 800 kronor.

Det är viktigt att denna reform genomförs varför vi väljer att inte yrka på att avslå propositionen trots vår invändning och reservation ovan.

SD:s Carina Herrstedt om att partiet anser att utlänningar som vistas i landet utan nödvändiga tillstånd inte bör omfattas av lagen

Men inte heller Centerpartiet och Kristdemokraterna tycker att lagförslaget är en god lösning. I de fall ett landsting inte erbjuder ett bidrag, kan den förälder som behöver få ekonomiskt bistånd till ett barns glasögon, skriver partierna i en gemensam följdmotion.

– Vi tycker det är landstingens sak. En del har redan det här bidraget, kanske vore det bra om alla hade det. Men vi tycker inte det är en bra idé med ett nytt statligt bidrag, säger Staffan Danielsson (C).

C och KD ifrågasätter också att 8-19-åringar nu kommer ha ett glasögonbidrag som är säkerställt enligt lag, medan barn upp till sju år är beroende av landstingens goda vilja och ekonomiska läge.

Moderaterna är för glasögonbidrag

Trots det borgerliga motståndet, propositionen kommer att segla genom riksdagen utan några allvarliga grundstötningar. Moderaterna kommer att ge sitt stöd, enligt Stefan Ek, socialpolitiskt sakkunnig i partiet.

 – Vi avsatte också pengar i vår budget till ett glasögonstöd. Vi är inte för alla de tekniska detaljerna som regeringen föreslår, men vi kommer inte att sätta några käppar i hjulet på grund av det, säger han till Altinget.

Även Sverigedemokraterna anser att bidraget är en angelägen reform, enligt följdmotionen, så angelägen att partiet kommer att rösta ja trots det faktum att även "utlänningar som vistas i Sverige utan nödvändiga tillstånd" omfattas av lagen.

Regeringen lyssnade på Lagrådet

Lagrådet ifrågasatte att regeringen från början avsåg att föra in bestämmelserna om glasögonbidrag i hälso- och sjukvårdslagen. Regeringen har lyssnat på kritiken och placerat landstingens skyldighet att lämna bidrag för glasögon i en egen lag. Det anser Moderaterna är "väldigt, väldigt bra" säger Stefan Ek.

Dokumentation

Läs: regeringens proposition (2015/16:71) Bidrag för glasögon till barn och unga

Läs: Kristdemokraternas och Centerpartiets följdmotion (2015/16:3309)

Läs: Liberalernas följdmotion (2015/16:3303)

Läs: Sverigedemokraternas följdmotion (2015/16:3299)



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024