Altinget logo
Profile
Logga in
Logga in med SSOGlömt ditt lösenord?
Prenumerera
Debatt

Ledarna: Förbjud partier att sprida politisk propaganda från anonyma konton

Förbjud spridandet av politisk propaganda från anonyma konton för organisationer och politiska partier som tar emot offentligt stöd. Transparens är centralt för att upprätthålla tilltron till politiken, myndigheter och andra demokratiska institutioner. Det skriver företrädare för Ledarna.

<div>”Alla politiska partier måste städa internt&nbsp;och se över hur företrädare kommunicerar externt och förvaltar de demokratiska principerna. Det sker inte i tillräcklig utsträckning i dag”, skriver debattörerna.</div>
”Alla politiska partier måste städa internt och se över hur företrädare kommunicerar externt och förvaltar de demokratiska principerna. Det sker inte i tillräcklig utsträckning i dag”, skriver debattörerna.
Foto: Pressbilder
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Demokratin är under hot och vi måste inse allvaret. Ingen demokrati, inte ens Sverige, är immun mot auktoritära krafter som vill slita isär det demokratiska systemet. Vi på Ledarna ser hur allt fler chefer, som ska verkställa demokratiska beslut, utsätts för av hot och hat. Det får förödande konsekvenser för samhället men också för den enskilda individen.

Samtliga undertecknare

Andreas Miller
Förbundsordförande på Ledarna

Jenny Wibacke
Första vice ordförande på Ledarna

Anders Grahn
Förste vice ordförande på Ledarna

Alla vi som tror på demokratin och dess förmåga att lösa våra samhällsproblem behöver samlas, visa ledarskap och försvara sig mot de krafter som vill bryta ner den.

Grundläggande respekt

Demokrati handlar inte om att alla ska tycka lika eller ha samma värderingar. Tvärtom! Demokrati är en metod för att hantera motsättningar och konflikt utan att ta till våld. Tonläget i debatten kan, och får vara hög och bitvis hård, men det finns grundläggande spelregler och principer som måste accepteras och respekteras.

Många av attackerna mot vår demokrati kommer utifrån, från antidemokratiska rörelser och auktoritära stater. Men de kommer även inifrån, från kriminella organisationer som infiltrerar verksamheter och hotar chefer, tjänstemän, förtroendevalda politiker, opinionsbildare och journalister.

Arbetsmarknadens parter, som Ledarna är en del av, har ett ansvar och en möjlighet att påverka utvecklingen. 

Nyligen framkom att det näst största partiet i Sveriges riksdag sprider desinformation och propaganda från anonyma konton. Anonymiteten är ett problem i sig eftersom transparens om avsändare är centralt för att väljare ska kunna bedöma och värdera politisk information. Ett annat problem är att budskapen från de anonyma kontona syftar till att väcka hätska och polariserande känslostämningar. I det upphetsade politiska klimatet ökar nätdreven och de direkta hoten, inte minst mot chefer och ledare.

Tydliga könsskillnader 

Enligt Ungdomsbarometerns senaste generationsrapport finns det en bristande tilltro hos dagens unga till politikernas förmåga att hantera samhällsproblem. Fler än var tionde ung person håller inte med om att demokrati är det bästa styrelseskicket. Men det finns tydliga könsskillnader. Bland de unga killarna är det så många som en femtedel som inte tror på demokratin.

Demokratiska beslut är oftast en kompromiss. Ett resultat av förhandlingar där ingen aktör får exakt som den vill. I en fungerande demokrati uppfattas ändå resultatet som legitimt när spelets regler har följts. Men en förutsättning för kompromissen är att de förhandlande parterna delar verklighetsbild, även om åsikterna går isär. Polariserande propaganda, i kombination med algoritmer som skapar filterbubblor, ger parallella verklighetsbilder som underminerar förutsättningarna för det demokratiska samtalet.

Vi har nått en punkt där ett flertal aktörer behöver samla sig och vidta kraftfulla åtgärder. Ytterst för att skydda demokratin, men också för att skydda Sveriges chefskår där många arbetar i utsatta positioner för att verkställa demokratiska beslut.

Arbetsmarknadens parter har ett stort ansvar 

Alla politiska partier måste städa internt och se över hur företrädare kommunicerar externt och förvaltar de demokratiska principerna. Det sker inte i tillräcklig utsträckning i dag. Transparens i kommunikationen från politiska partier är det minsta medborgarna har rätt att begära och en självklar del av den fria åsiktsbildningen i en demokrati.

Arbetsmarknadens parter, som Ledarna är en del av, har ett ansvar och en möjlighet att påverka utvecklingen. Vår verksamhet är en del av, och förutsätter, en väl fungerande demokrati. Det finns en stor potential om fack och arbetsgivare går samman i ett gemensamt initiativ. Det kan handla om att samlas för att ta fram gemensamma kunskapsunderlag samt att genomföra kunskapshöjande och opinionsbildande aktiviteter.

Regeringen måste tillsätta en parlamentarisk kommitté – en demokratiutredning – med ett brett uppdrag att lämna konkreta förslag på hur demokratin kan skyddas och stärkas. Skyddet för fri- och oberoende media måste stärkas. Det behövs satsningar på skola och utbildning. Vi ser ett stort behov av regleringar som begränsar inte minst barn och ungas exponering för politisk propaganda med anonyma avsändare.

Altingets gratis nyhetsbrev

Media – i synnerhet public service måste ta ett större ansvar, och ges rätt förutsättningar, för en saklig granskning och belysning av politiken för att öka väljarnas kunskap och förståelse. Allt för ofta bidrar media till att polarisera det offentliga samtalet och göra det sämre, inte bättre.

Förbjud spridandet av politisk propaganda från anonyma konton för organisationer och politiska partier som tar emot offentligt stöd. Transparens är centralt för att upprätthålla tilltron till politiken, myndigheter och andra demokratiska institutioner. Förslaget ska omfatta politiska partier, men även andra organisationer som tar emot offentligt ekonomiskt stöd, annars blir förbudet för lätt att kringgå.   

För alla oss som värnar demokratin – nu är det dags att agera!


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024