Debatt

LRF: Svenska markägare förlorar när staten försöker runda äganderätten

Det är orimligt att staten kan runda de överenskomna processer som finns för att ersätta markägare, menar Palle Borgström, förbundsordförande LRF.

Myndigheter och domstolar tolkar grundlagen&nbsp;som att staten inte behöver betala när den vill ta någons egendom för att bevara miljövärden i form av natur, växter och djur, skriver debattören.<br>
Myndigheter och domstolar tolkar grundlagen som att staten inte behöver betala när den vill ta någons egendom för att bevara miljövärden i form av natur, växter och djur, skriver debattören.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Palle Borgström
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

År 2010 gjordes en ändring i grundlagens, mer specifikt regeringsformens, bestämmelse om egendomsskydd. Det var en bra och fullt rimlig ändring, men tyvärr blev formuleringen alltför svepande.

Staten vinner över individen

Trots att det inte var meningen, tolkar myndigheter och domstolar lagtexten som att staten inte heller behöver betala när den vill ta någons egendom för att bevara miljövärden i form av natur, växter och djur. Nu cirka 15 år senare ska grundlagen justeras, men grundlagskommittén vill hoppa över den här justeringen. För individen innebär det att grundlagen inte blir komplett och att staten inte behöver ta hänsyn till din äganderätt.

Familjen Hyttsten i Jämtland har fått uppleva hur viktigt det är med exakta formuleringar i grundlagen. De står inför ett generationsskifte där en av deras döttrar vill ta över mjölkgården. För att finansiera detta har familjen planerat att använda det som deras skog kan bidra med: deras sparkapital helt enkelt.

När det var dags för att bruka skogen fick familjen veta att det var omöjligt eftersom det eventuellt finns spår efter en skyddad fågelart på deras mark. Staten förbjöd avverkning och utlovade böter på sju miljoner kronor om familjen Hyttsten ändå förädlade sin egen skog.

Generationsskiften går i stöpet

Eftersom staten, enligt den nuvarande formuleringen i grundlagen, inte behöver ersätta familjen blir förbudet en våt filt över generationsskiftet. I stället hotar de uteblivna intäkterna från skogen hela gården då familjen riskerar att behöva lägga ned mjölkproduktionen. Detta i en tid då Sverige behöver förstärka sin livsmedelsproduktion – i hela landet. 

Eftersom staten, enligt den nuvarande formuleringen i grundlagen, inte behöver ersätta familjen blir förbudet en våt filt över generationsskiftet.

Grundlagskommittén arbeta utifrån direktiv att förändra grundlagen för att stärka skyddet för individens fri- och rättigheter. Den ska åtgärda det som blev fel från 2010 och framåt. Och se till att staten inte kan behandla människor hur som helst, framför allt inte utan att den gör rätt för sig. Det är det minsta man kan begära om grundlagskommittén ska leva upp till syftet att stärka människors fri- och rättigheter. Men kommer grundlagskommittén att göra det rätta och agera i frågan?

”Inget annat än ohederligt”

Vi på LRF får alarmerande signaler att så inte är fallet, utan att dagens ordning kommer att fortsätta råda. Staten kan, via myndigheter och domstolar som medvetet töjer på bestämmelser, runda de överenskomna processer som finns för att skydda natur och ersätta markägare. I dag kan staten låtsas att avsikten alltid har varit att ersättning inte ska ges. Det är inget annat än ohederligt.

När detta händer gång på gång urholkas de svenska medborgarnas förtroende för det allmänna och det föder en känsla av att samhället inte fungerar som det ska. Det är en mycket oroande utveckling som borde få Sveriges regering och riksdag att gå från att reagera till att agera.

Så grundlagskommittén, ni kan sätta stopp för den pågående erodering som hotar det grundläggande förtroendet mellan stat och individ. Så att när staten tar över vanliga människors egendom, gör den det på ett sätt som är rimligt och rättvist – och betalar för sig. För det var så det var tänkt med Sveriges grundlag. Det trodde familjen Hyttstens, när de skulle genomföra generationsskifte på gården.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024