Mindre kris än väntat kring klimatförhandlingarnas hårdaste nöt

COP25. Finansieringen av de skador som klimatförändringarna orsakar för fattigare länder är en av klimatförhandlingarnas svåraste frågor. Hittills har förhandlingarna gått förvånansvärt smidigt framåt, nu tar ministrarna vid.

Cyklonen Idai i Mozambique. <br>
Cyklonen Idai i Mozambique.
Foto: World vision / Flickr
Jacob Hederos

Skulle man öppna dörren för detta så vet de aldrig hur det ska sluta.

Observatör knuten till de fattigaste länderna

MADRID: Frågan om förluster och skador har annars dragits länge med omfattande konflikter i de globala klimatförhandlingarna. Länderna med de historiskt stora utsläppen vägrade i Paris år 2015 att ställa upp på att de skulle ha ett ansvar för att betala för de skador som klimatförändringarna orsakar på främst fattigare länder. Sveket som detta innebar för många utvecklingsländer har satt djupa spår.

Men det som skulle kunnat blåsa upp till en av klimatmötets större konflikter vid de pågående klimatförhandlingarna i Madrid, Cop 25, har gått förvånansvärt smidigt framåt. Nu tar ministrarna vid för att reda ut de sista frågetecknen kring hur klimatkonventionen ska arbeta framöver för att hantera förluster och skador.

Inget skyttegravskrig

– Det har inte varit något skyttegravskrig, utan parterna har kommit in med kompromisser och olika resonemang för att lösa ut frågorna som kvarstår. Visst, allt är inte klart, men vi har kommit längre än vad jag hade väntat mig, säger en ledande förhandlare för de utvecklade länderna till Altinget.

Läs hela artikeln från klimatmötet i Madrid på Altinget Miljö&Energi, teckna provabonnemang här. Läs kommentarer från förhandlare och från civilsamhället. Altinget Miljö&Energis reporter Jacob Hederos kommer att rapportera löpande från klimatmötet som pågår hela veckan.

Dokumentation

Andra stridsfrågor vid Cop25

  • Efter långa förhandlingar som gått in på övertid kommer ministrarna under tisdagen troligen stå inför ett mer rensat förslag för hur samarbetsformerna under Parisavtalet bör se ut. Kvar är fortsatt åsiktsskillnaderna kring bland annat hur dubbelräkning ska motverkas, tillsammans med frågan om äldre utsläppsenheter från Kyotoprotokollet ska få följa med in i Parisöverenskommelsen. Läs senaste utkasten här.
  • Frågan om hur klimatlöftena ska samordnas efter år 2031 verkar redan vara död. Ambitionen att enas om gemensamma tidsramar har inte kunnat lösas ut under första veckans förhandlingar, och man kunde inte ens komma överens om en tidsplan för hur man skulle gå vidare. I praktiken innebär det att frågan skjuts framåt till nästa års tjänstemannaförhandlingar i Bonn.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024