Debatt

Muf: Det vill vi se i Tobias Billströms efterträdare

Utrikesminister Tobias Billström avgick plötsligt. Inom kort ska hans efterträdare presenteras. Det blir stora skor att fylla, skriver Carl Gustav Pfeiffer, internationell sekreterare för Moderata ungdomsförbundet.

”Sveriges hållning måste vara tydlig: Vi står bakom Ukraina fullt ut i deras kamp för frihet och självständighet”, skriver Moderata ungdomsförbundet.
”Sveriges hållning måste vara tydlig: Vi står bakom Ukraina fullt ut i deras kamp för frihet och självständighet”, skriver Moderata ungdomsförbundet.Foto: Foto: Moderata ungdomsförbundet, Tom Samuelsson/Regeringskansliet
Carl Gustav Pfeiffer
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Förra veckan kom ett oväntat besked – Tobias Billström lämnar sin post som Sveriges utrikesminister. Under sina två år på posten har han varit en nyckelperson i att utforma svensk utrikespolitik.

Tobias Billström kommer framför allt att bli ihågkommen för sitt ihärdiga arbete med att driva igenom Sveriges inträde i Nato. Det är en historisk milstolpe i svensk säkerhetspolitik och kommer garantera att Sverige och dess allierade står enade i en tid av krig och ovisshet.

Satt tydligt avtryck 

Han spelade också en avgörande roll i att få hem Johan Floderus och Saeed Azizi genom en historisk fångutväxling med Iran, vilket möjliggjorde att två svenska medborgare, efter månader av tortyr och ovisshet, äntligen kunde återvända hem. Hans starka och orubbliga stöd till Ukraina i kampen mot Ryssland har visat hans förmåga att stå fast vid principer och fatta avgörande beslut.

Vi förväntar oss också att regeringen aktivt arbetar för att påskynda Ukrainas medlemskap i EU.

Trots en relativt kort tid som utrikesminister har Billström satt ett tydligt avtryck i svensk utrikespolitik.

Nu när Billström lämnar, står statsminister Ulf Kristersson inför den viktiga uppgiften att utse en ny utrikesminister som kan fortsätta och stärka Sveriges position internationellt. Vi i Moderata ungdomsförbundet ser detta som ett tillfälle att säkerställa att Sveriges utrikespolitik förblir framåtsträvande och tydlig.

Påskynda Ukrainas EU-medlemskap 

En av de absolut viktigaste frågorna i dag är stödet till Ukraina. Den nya utrikesministern måste, i Billströms anda, fortsätta att ge Ukraina det stöd som behövs – humanitärt, ekonomiskt och militärt. Sveriges hållning måste vara tydlig: Vi står bakom Ukraina fullt ut i deras kamp för frihet och självständighet.

Läs också

Vi förväntar oss också att regeringen aktivt arbetar för att påskynda Ukrainas medlemskap i EU.

Samtidigt måste Sverige ta en tydligare hållning gentemot auktoritära stater. Demokratin är hotad på flera håll i världen, och Sveriges röst som försvarare av mänskliga rättigheter och demokratiska värderingar blir allt viktigare. Det handlar inte bara om att skydda våra egna intressen, utan också om att stärka demokratin globalt och stötta dem som kämpar mot förtryck.

Tobias Billström lämnar ett stort arv, och vi vill tacka honom för hans viktiga insatser för Sverige.

Nu ligger ansvaret hos hans efterträdare att bygga vidare på detta arbete och möta de stora utmaningar som väntar. Vi i Moderata ungdomsförbundet ser fram emot att följa Sveriges fortsatta roll på den internationella arenan och önskar den nya utrikesministern all lycka till i detta viktiga uppdrag.

Nämnda personer

Tobias Billström

Ledamot i partistyrelsen (M)
Master i filosofi och historia (Cambridge University, 2002), fil. mag i historia (Lunds uni., 2000)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024